Poniżej znajdziesz trzy sprawdzone przepisy, a w roli głównej – jogurt naturalny!
Jogurt naturalny to doskonałe źródło białka oraz wapnia, fosforu, potasu, cynku i witamin z grupy B. Zawiera niewiele tłuszczu, jest lepiej trawiony niż mleko i z reguły nie powoduje nietolerancji. Może jednak zawierać w składzie cukier, dlatego przed zakupem należy zawsze dokładnie przeczytać etykietę!
Poznaj łatwe i pyszne przepisy z wykorzystaniem jogurtu.
#1. Chłodnik z awokado
Składniki:
– 2 sztuki awokado;
– 1 świeży ogórek;
– 1 czerwona cebula;
– pęczek koperku;
– 1 ząbek czosnku;
– 400 g jogurtu naturalnego;
– 400 g kefiru;
– 1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Awokado, ogórka i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Koperek i czosnek posiekaj. Wymieszaj jogurt z kefirem i oliwą, połącz z warzywami, dopraw i schłódź.
#2. Koktajl owocowy
Składniki:
– 1 szklanka owoców jagodowych;
– 400 ml jogurtu naturalnego;
– 100 ml mleczka kokosowego.
Przygotowanie:
Owoce opłucz i osącz (jeśli zdecydowałaś się na owoce mrożone, to poczekaj aż zmiękną). Przesyp do miski, dodaj jogurt i mleczko. Zmiksuj.
#3. Ciasto z jabłkami
Składniki:
– 50 dag mąki;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 25 dag cukru;
– cukier waniliowy;
– 200 g jogurtu naturalnego;
– 3 jajka;
– 150 ml oleju;
– jabłka (wedle uznania).
Przygotowanie:
Mąkę, proszek, cukry, jogurt, jajka i olej zmiksuj. Dodaj pokrojone w plasterki jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 45 minut w 180 st. C.
Czytaj także: Fit: Przepis na sałatkę z grejpfruta