Marzysz o szczupłej sylwetce, ale nie umiesz odmówić sobie pysznego jedzenia? Dzięki naszym przepisom nie odczujesz, że jesteś na „diecie”.

Bananowy krem czekoladowy. Jeśli lubisz banany, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Zblenduj dojrzałego banana z łyżką kakao. Możesz dodać też łyżkę syropu daktylowego, aby krem był bardziej rzadki. Nie masz syropu daktylowego? Zalej kilka sztuk daktyli gorącą wodą i odstaw na minimum godzinę. Następnie odlej łyżkę wody i dodaj do kremu. Z pozostałych daktyli, możesz zrobić…

Słodki krem z daktyli. Zblenduj namoczone (przez kilka godzin) daktyle razem z wodą, na gładką masę. Jeśli lubisz, możesz dodać do kremu odrobinę cynamonu. Idealna do kanapek, naleśników lub jedzenia prosto ze słoika 🙂

Genialny sos pomidorowy. Kupne sosy mają w składzie mnóstwo cukru i konserwantów. Często też nie są tak smaczne, jak te robione własnoręcznie, a przecież to łatwizna! Potrzebujesz kilka sztuk pomidorów (lub 1 puszkę), koncentrat pomidorowy (ilość wedle uznania, standardowo 1-2 łyżek), 1/2 – 1 sztuki cebuli, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy (najlepsze będzie oczywiście oregano i bazylia oraz tymianek, ale możesz dodać inne). Przyda się również kilka listków świeżej bazylii (krzaczek bazylii dostaniesz w większości marketów za około 5-10 zł).

Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju kokosowym (lub odrobinie zwykłego oleju). Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i energiczne zamieszaj. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku – najlepiej jak najszybciej dodaj pomidory (obrane ze skóry i pokrojone w kostkę) i koncentrat. Doprowadź do wrzenia i dodaj przyprawy. Kilka lisków bazylii porwij na kawałki, dodaj do sosu i zblenduj. Następnie znowu doprowadź sos do wrzenia. Uważaj – gęsty sos może pryskać, dlatego gotuj go na małym ogniu!

Jeśli sos wyszedł Ci zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody. Rzadki sos możesz zagęścić np. za pomocą mąki ziemniaczanej (Do kubka wsyp 1 łyżkę mąki i zalej 1-2 łyżek wody. Wymieszaj, aby nie było grudek i wlewaj mieszaninę, łyżka po łyżce, do sosu. Cały czas mieszaj sos, aby wyczuć moment, w którym zrobi się on wystarczająco gęsty).

Ziemniaki na 3 sposoby. Uwielbiasz ziemniaki? Wcale nie musisz z nich rezygnować, jeśli chcesz zadbać o sylwetkę! Poznaj nasze 3 sposoby na ziemniaki:

#1. Gotowane z przyprawami. Suche ziemniaki nie smakują dobrze, ale z dodatkiem przypraw, to co innego. My uwielbiamy curry, ale zioła prowansalskie też smakują super.

#2. Pieczone. Musisz do nich niestety dodać odrobinę tłuszczu, ale i tak z pewnością są mniej kaloryczne, niż sosy, skwarki itp. Pokrojone na kawałki ziemniaki wymieszaj z łyżką oleju i przyprawami (np. tymianek, zioła prowansalskie lub przyprawa do ziemniaków).

#3. Puree. Wiele osób używa do robienia puree śmietany lub tłustego mleka, ale połączone z jogurtem lub chudym mlekiem, są równie przepyszne.

Kotlety bez mięsa. Kotlety warzywne, może i nie są tak smaczne, jak te z mięsa, ale też dają radę. My uwielbiamy kotlety z soczewicy i marchewki (przepis: TUTAJ) z dodatkiem jogurtu naturalnego z przyprawami. Palce lizać!

Chipsy warzywne. Ciężko wyobrazić sobie imprezę lub oglądanie filmu, bez chipsów. Po co jednak kupować pełne chemii i soli chrupki, skoro można zrobić ich fit wersję w domu? Spróbuj chipsów domowej roboty z batata, marchewki, buraka lub ziemniaków z odrobiną przypraw i lekkim dipem na bazie jogurtu. My już nigdy nie kupimy gotowca w sklepie 🙂

Przepisów na dietetyczne (i pyszne!) potrawy jest mnóstwo. Wystarczy poszukać i poświęcić kilka chwil na ich przygotowanie. Warto zmieniać swoje nawyki żywieniowe i szukać zdrowszych zamienników, nawet jeśli nie chcemy schudnąć.

Znacie więcej przepisów, na zdrowe i pyszne potrawy? Podajcie nam je w komentarzach, a chętnie je przetestujemy! 🙂

Źródło tekstu: http://www.dlanastolatek.pl || Źródło zdjęć: http://m.favim.com
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here