Poznaj 3 pyszne przepisy z użyciem niesamowitych jagód goji!

Jagody goji są uznawane za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Obniżają poziom cukru, wspomagają też odchudzanie. Zobacz nasze propozycje na fit dania i przekąski z jagodami goji.

Jagody goji – z czym to się je?

#1. Goji smoothie

Składniki:

  • 2 banany;
  • 2 łyżki jagód goji;
  • szklanka świeżych malin;
  • 4 łyżki gorącej wody;
  • ? szklanki jogurtu naturalnego;
  • świeże maliny, listek mięty i jagody goji (do dekoracji).

Wykonanie:
Jagody Goji włóż do szklanki i zalej gorącą wodą. Trzymaj w wodzie przez 1-2 godziny aż napęcznieją i zmiękną. Napęczniałe owoce i syrop, który powstał z wody, przełóż do miski o wysokich ściankach, dodaj pokrojonego na plastry banana, maliny, jogurt naturalny i miksuj przy pomocy blendera do momentu, aż koktajl będzie miał gładką konsystencję. Udekoruj malinami i jagodami goji.

#2. Sałatka z jagodami goji

Składniki:

  • 1 garść mix sałat;
  • 1 łyżka jagód goji;
  • 10 dag pasztetu pieczonego;
  • 1 papryka czerwona;
  • oliwa z oliwek;
  • sól;
  • pieprz.

Wykonanie:

Mix sałat umyj i ułóż na półmisku. Pasztet pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Sałaty posyp jagodami goji. Paprykę pokrój w paski i układaj na półmisku. Dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek.

Jagody goji

#3. Batony z jagodami goji i żurawiną

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich + 1 szklanka migdałów + 1 szklanka jagód goji + 1 szklanka suszonej żurawiny + 1 szklanka płatków owsianych;
  • garść surowych ziaren kakaowca;
  • 1/2 szklanki miodu.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 C. Surowe ziarna kakaowca obrać ze skorupki i lekko rozkruszyć. W dużej misce wymieszać orzechy włoskie, migdały, jagody goji, żurawinę i płatki owsiane. Połowę zawartości miski włożyć do blendera i zmiksować, następnie wsypać z powrotem do miski. Dodać pół szklanki miodu i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a na nią wykładać masę orzechowo – owocowo – miodową na wysokość około 2-3 cm. Dokładnie docisnąć zawartość do dna blachy, aby batony się skleiły i nie rozpadały po upieczeniu. Następnie powierzchnię ubitej masy polać delikatnie miodem i na to wysypać rozkruszone surowe ziarna kakaowca. Docisnąć jeszcze raz wszystkie składniki do blachy. Piec około 15 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Kroić na części dopiero po ostudzeniu, aby zapobiec rozpadnięciu się batoników.

Smacznego!

Źródło zdjęć: Pixabay (ikona wpisu: Dlanastolatek.pl)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj