Sprawdź czym jest spirulina i dlaczego wartą ją jeść!

Spirulina to zielona alga, którą ze względu na jej liczne właściwości, zaliczamy do tzw. Superfood, czyli produktów, które mają bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Możemy spożywać ją w formie tabletek lub proszku, dodawanego do koktajli, zup lub innych potraw.

Jakie właściwości ma spirulina:

  • Oczyszcza organizm z toksyn, dlatego idealnie nadaje się jeśli chcemy zrobić sobie detox;
  • Obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu;
  • Wzmacnia odporność;
  • Zapobiega powstawaniu raka;
  • Pomaga schudnąć;
  • Dodaje energii;
  • Pomaga w przypadku problemów z zatokami i alergicznym nieżytem nosa.

To tylko niektóre z właściwości przemawiających za tym, aby wprowadzić spirulinę do swojej codziennej diety. Poniżej znajdziecie 3 proste przepisy z wykorzystaniem tego super food.

#1 Zielony koktajl

Składniki:

  • 1 płaska łyżeczka spiruliny;
  • garść świeżego szpinaku;
  • 1 banan;
  • plasterek świeżego imbiru;
  • sok z połowy limonki lub cytryny;
  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek;

Wykonanie: Wszystkie składniki włóż do blendera i dokładnie wymieszaj. Podana ilość wystarczy na dwie porcje.

#2. Pasta kanapkowa

Składniki:

  • Dojrzałe awokado;
  • 1 łyżeczka spiruliny;
  • 1 nieduża cebula;
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
  • Przyprawy.

Wykonanie: Wszystkie składniki zblenduj do powstania gładkiej masy. Gotową pastę przechowuj w lodówce maksymalnie przez 3 dni.

#3. Sos do makaronu

Składniki:

  • Paczka szpinaku (świeżego lub mrożonego);
  • Ząbek czosnku;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżeczka spiruliny;
  • Jogurt grecki, śmietana lub opakowanie serka topionego.

Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ząbek czosnku i po chwili szpinak. Doprawić i smażyć przez kilka minut. Dodać jogurt, śmietanę lub serek i zagotować. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej, wymieszanej z odrobiną wody. Sos podawać z makaronem.

Spirulina

Źródło zdjęć: Pexels

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here