Przygotowałyśmy dla Was po raz pierwszy foodbook. Mamy nadzieję, że zainspirujecie się i wykorzystacie poniższe przepisy.
Wiemy jak bardzo lubicie nasze posty z przepisami (zawsze prosicie nas o więcej!), dlatego przygotowałyśmy kolejny wpis, tym razem z propozycjami na obiad, deser i kolację. Jeśli jesteście ciekawe, to czytajcie dalej!
OBIAD
Kapuśniak
Składniki:
- główka kapusty;
- pęczek włoszczyzny;
- 4 ziemniaki;
- 1 cebula;
- 6 szklanek bulionu warzywnego;
- 8 pomidorów;
- 3 łyżki oleju;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe;
- kminek, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Warzywa z włoszczyzny umyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Kapustę oczyścić, a liście grubo poszatkować. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dołożyć włoszczyznę i smażyć przez 5 minut. Dodać kapustę, całość zalać bulionem. Wrzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować przez około 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do składników w garnku 10 minut przed końcem gotowania. Pomidorki umyć i przekroić na 4 części. Wrzucić do zupy 3 minuty przez końcem gotowania. Kapuśniak przyprawic solą, pieprzem i kminkiem.
Szaszłyki
Składniki:
- 80 dag fileta z indyka;
- 1/3 szklanki oliwy;
- 3 ząbki czosnku;
- czerwona papryka;
- żółta papryka;
- opakowanie przyprawy do kebaba;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Filet opłukać i wytrzeć. Oliwę wymieszać z przyprawą oraz przeciśniętym czosnkiem. Mięso pokroić w kostkę, papryki rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Kawałki mięsa i papryki skropić oliwą i włożyć na godzinę do lodówki. Na drewniane patyczki nadziewać na przemian mięso oraz żółtą i czerwoną paprykę. Lekko oprószyć je solą i pieprzem. Mocno rozgrzać patelnię, włożyć szaszłyki i smażyć je przez 10 minut. Szaszłyki można upiec również w piekarniku.
DESER
Muffinki kawowe
Składniki:
- kostka masła;
- szklanka cukru;
- opakowanie cukru waniliowego;
- 4 jajka;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżeczki kawy cappuccino w proszku;
- 5 łyżek mleka;
- 1 i 1/2 szklanki kremówki;
- 2 łyżeczki kakao.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajka, mąkę przesiać z proszkiem, wsypać do masy. Dolać mleko, kawę rozpuść w odrobinie wrzątku, dodaj do ciasta. Całość wymieszać mikserem. Porcje ciasta nałożyć do papilotek i piec 30 minut w 170 stopniach. Odłożyć do wystudzenia, śmietanę ubić z łyżką cukru. Na każdą babeczkę wycisnąć rozetkę śmietany. Przed podaniem oprószyć na wierzchu kakao.
KOLACJA
Sałatka z kalafiorem
Składniki:
- kalafior;
- 1 szklanka mleka;
- czerwona papryka;
- 3 marchewki;
- 1 i 1/2 szklanki ryżu;
- 4 łyżki oliwy;
- 6 łyżek octu winnego;
- 1 łyżeczka miodu;
- kawałek imbiru;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Włożyć je do garnka, zalać mlekiem i posoloną wodą. Gotować 20 minut, a następnie odsączyć. Ryż wsypać na posolony wrzątek, ugotować. Paprykę rozciąć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Marchewki obrać, pokroić w słupki i gotować je przez 5 minut. Dodać paprykę, gotować jeszcze 2 minuty. Warzywa i ryż odcedzić i przesypać do salaterki. Imbir obrać, zetrzeć i wymieszać z octem. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Dolać oliwę i polać sosem sałatkę.
Czytaj także: 3 przepisy na bazie jogurtu naturalnego
Źródło zdjęć: Pexels
Ciekawy byłby post o pielęgnacji w lato 🙂
Dacie jakiś post o lekkim makijażu na lato ? Jakich kosmetyków używać itp. ?