Przygotowałyśmy dla Was po raz pierwszy foodbook. Mamy nadzieję, że zainspirujecie się i wykorzystacie poniższe przepisy.

Wiemy jak bardzo lubicie nasze posty z przepisami (zawsze prosicie nas o więcej!), dlatego przygotowałyśmy kolejny wpis, tym razem z propozycjami na obiad, deser i kolację. Jeśli jesteście ciekawe, to czytajcie dalej!

OBIAD

Kapuśniak

Składniki:

  • główka kapusty;
  • pęczek włoszczyzny;
  • 4 ziemniaki;
  • 1 cebula;
  • 6 szklanek bulionu warzywnego;
  • 8 pomidorów;
  • 3 łyżki oleju;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe;
  • kminek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Warzywa z włoszczyzny umyć, obrać i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Kapustę oczyścić, a liście grubo poszatkować. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dołożyć włoszczyznę i smażyć przez 5 minut. Dodać kapustę, całość zalać bulionem. Wrzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować przez około 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do składników w garnku 10 minut przed końcem gotowania. Pomidorki umyć i przekroić na 4 części. Wrzucić do zupy 3 minuty przez końcem gotowania. Kapuśniak przyprawic solą, pieprzem i kminkiem.

Szaszłyki

Składniki:

  • 80 dag fileta z indyka;
  • 1/3 szklanki oliwy;
  • 3 ząbki czosnku;
  • czerwona papryka;
  • żółta papryka;
  • opakowanie przyprawy do kebaba;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Filet opłukać i wytrzeć. Oliwę wymieszać z przyprawą oraz przeciśniętym czosnkiem. Mięso pokroić w kostkę, papryki rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Kawałki mięsa i papryki skropić oliwą i włożyć na godzinę do lodówki. Na drewniane patyczki nadziewać na przemian mięso oraz żółtą i czerwoną paprykę. Lekko oprószyć je solą i pieprzem. Mocno rozgrzać patelnię, włożyć szaszłyki i smażyć je przez 10 minut. Szaszłyki można upiec również w piekarniku.

DESER

Muffinki kawowe

Składniki:

  • kostka masła;
  • szklanka cukru;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 4 jajka;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżeczki kawy cappuccino w proszku;
  • 5 łyżek mleka;
  • 1 i 1/2 szklanki kremówki;
  • 2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajka, mąkę przesiać z proszkiem, wsypać do masy. Dolać mleko, kawę rozpuść w odrobinie wrzątku, dodaj do ciasta. Całość wymieszać mikserem. Porcje ciasta nałożyć do papilotek i piec 30 minut w 170 stopniach. Odłożyć do wystudzenia, śmietanę ubić z łyżką cukru. Na każdą babeczkę wycisnąć rozetkę śmietany. Przed podaniem oprószyć na wierzchu kakao.

KOLACJA

Sałatka z kalafiorem

Składniki:

  • kalafior;
  • 1 szklanka mleka;
  • czerwona papryka;
  • 3 marchewki;
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu;
  • 4 łyżki oliwy;
  • 6 łyżek octu winnego;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • kawałek imbiru;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Włożyć je do garnka, zalać mlekiem i posoloną wodą. Gotować 20 minut, a następnie odsączyć. Ryż wsypać na posolony wrzątek, ugotować. Paprykę rozciąć, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Marchewki obrać, pokroić w słupki i gotować je przez 5 minut. Dodać paprykę, gotować jeszcze 2 minuty. Warzywa i ryż odcedzić i przesypać do salaterki. Imbir obrać, zetrzeć i wymieszać z octem. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Dolać oliwę i polać sosem sałatkę.

Czytaj także: 3 przepisy na bazie jogurtu naturalnego

Źródło zdjęć: Pexels

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj