Źródło: Pinterest

Wprowadź w życie 10 prostych zasad odżywania, aby chudnąć w zdrowy sposób.

Wiele nastolatek marzy o tym, aby schudnąć, jednak często źle się do tego zabierają. Chcą widocznych efektów w krótkim czasie, przez co mogą sobie mocno zaszkodzić. Przykładem może być zanik miesiączki, który jest jawnym sygnałem, że odchudzanie idzie w złym kierunku. Poniżej znajdziesz 10 zasad odżywania, których warto się trzymać. Dzięki nim zyskasz pewność, że schudniesz w zdrowy sposób.

10 zasad zdrowego odżywiania, które warto stosować

#1. NIE rezygnuj ze śniadań

Wiele nastolatek odczuwa pokusę, aby nie jeść śniadań, co ma zmniejszyć ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. Prawda jest taka, że śniadanie zapewnia nam potrzebną energię na cały dzień. Posiłek zjedzony rano łatwiej spalić niż ten zjedzony wieczorem, dlatego jego kaloryczność może być wyższa. Pomijając śniadanie, łatwiej ulegniesz pokusie zjedzenia niezdrowej przekąski, aby szybko zabić głód.

#2. Zapomnij o głodówkach

Głodówki mogą wydawać Ci się kuszące, bo dzięki nim można szybko zgubić kilogramy. Niestety odbywa się to kosztem zdrowia. Szybko zaobserwujesz spadek energii, spowolniony metabolizm i ogólne rozdrażnienie, a po wszystkim z dużym prawdopodobieństwem dopadnie Cię efekt jojo. Lepszym rozwiązaniem będzie zbilansowana dieta, 5 posiłków dziennie i umiarkowana aktywność fizyczna.

#3. Pij minimum 1,5 litra wody w ciągu dnia

Picie wody ma szereg zalet, dlatego pamiętaj, aby regularnie nawadniać swój organizm. Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie, a latem nawet 2 litry! Nie musisz ograniczać się do samej wody. Możesz pić świeżo wyciskane soki czy ziołowe herbaty, unikaj jednak soków z kartonika oraz gazowanych napojów.

#4. Jedz więcej warzyw i owoców

Warzywa i owoce to samo zdrowie, pod warunkiem, że pamiętamy o kilku ważnych zasadach. Ziemniaki nie są bardzo kaloryczne, pod warunkiem, że nie dodajemy do nich masła, skwarków bądź sosu. Niektóre owoce zawierają w sobie dużo cukru, dlatego nie należy jeść ich bez opamiętania. Do tej grupy należą: winogrona, figi, banany, mango, granat oraz czereśnie.

#5. Zamień talerze na mniejsze

Z pewnością nie raz zdarzyło Ci się zjeść zbyt dużo, bo nie chciałaś zostawiać nic na talerzu. Ten problem można łatwo wyeliminować. Wystarczy, że zaczniesz jeść z mniejszych talerzy. Pamiętaj, że zawsze możesz wziąć dokładkę, ale najczęściej nie będzie ona potrzebna, kiedy już skończysz konsumpcję.

#6. Jedz wolno i się nie rozpraszaj

Podczas jedzenia dokładnie przeżuwaj każdy kęs, aby proces trawienia rozpoczął się już w jamie ustnej, a nie dopiero w żołądku. Dzięki temu Twój organizm szybciej wszystko spali. Staraj się też nie rozpraszać oglądaniem telewizji czy przeglądaniem social mediów, aby nie zjeść więcej niż musisz.

#7. Ogranicz spożycie soli

Sól jest dodawana niemal do wszystkiego, a dietetycy alarmują, że spożywamy jej zbyt dużo. To może powodować tycie. Zalecana dzienna dawka soli to 5 gram, co odpowiada 1 łyżeczce. Spróbuj zatem ograniczyć jej spożycie na rzecz innych ziół.

#8. Wypróbuj zasadę 80:20

Nie samą dietą człowiek żyje. Stosując zasadę 80:20 (czyli 80% to zdrowe nawyki, a 20% to małe grzeszki) jesteś w stanie osiągnąć zadowalające efekty, a jednocześnie nie mieć poczucia, że musisz sobie wszystkiego odmawiać.

#9. Czytaj składy produktów

Zanim wrzucisz do koszyka jogurt naturalny, serek kanapkowy, passatę pomidorową, masło orzechowe itp. zerknij na skład tych produktów i porównaj je z konkurencyjnymi. Zdziwisz się, jak duże rozbieżności w ilości cukru potrafią mieć pozornie te same wyroby.

#10. Stawiaj na proste składy

Wiemy, że kupowanie gotowej owsianki, mieszanki przypraw czy jogurtu owocowego pozwala zaoszczędzić nieco czasu i jest po prostu wygodniejsze. Z drugiej strony wymieszanie ze sobą kilku przypraw, dodanie do płatków owsianych ulubionych składników czy zmiksowanie jogurtu ze świeżymi owocami nie jest mocno obciążające, prawda?

Czytaj także: 6 błędów, które utrudniają schudnięcie

Źródło: Pinterest

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj