Nie masz pomysłu na zdrową i niskokaloryczną kolację? W takim razie koniecznie skorzystaj z naszych przepisów!
4 pomysły na fit kolację
Fit kolacja powinna być przede wszystkim lekkostrawna i mało kaloryczna. Powinna również zawierać możliwie jak najwięcej składników odżywczych. Jeżeli chciałabyś się zdrowo odżywiać, ale brakuje Ci pomysłów, to skorzystaj z naszych przepisów!
O której godzinie jeść kolację?
Pewnie wiele razy słyszałaś, że nie powinno się jeść po godzinie 18. Jest w tym wiele prawdy, pod warunkiem, że chodzisz spać o 20:00 🙂 Co jednak, jeśli chodzisz spać o 22 albo 24? Albo na dodatek trenujesz przed snem? W takich przypadkach nie ma mowy o tym, żebyś szła spać bez kolacji! Ostatni posiłek powinnaś zjeść najpóźniej 2 godziny przed pójściem spać lub zaraz po skończonym treningu.
#1. Sałatka z łososiem:
Składniki: mix sałat (2 garście), wędzony łosoś (wedle uznania), pomidor, ogórek, jajko sadzone, przyprawy.
Przygotowanie: Łososia, pomidora i ogórka pokrój na kawałki i wymieszaj z mixem sałat. Przypraw (możesz też polać sałatkę sosem), a na wierzch połóż jajko sadzone.
#2. Omlet z owocami:
Składniki: 2 jajka, 20g mąki kukurydzianej, 20g mąki gryczanej (może być inna), szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżeczka słodzidła (miodu, ksylitolu itp.).
Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Smażyć pod przykryciem na oleju kokosowym. Można polać jogurtem naturalnym i udekorować owocami.
#3. Pieczona ryba
Składniki: 1 filet chudej ryby (dowolny), pół cytryny, przyprawy (np. zioła prowansalskie).
Przygotowanie: Osuszony filet natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny, następnie włożyć do rękawa, ułożyć na rybie plastry cytryny i piec przez około 30 minut w 180°C. Podawać z ryżem lub kromką razowego pieczywa.
#4. Budyń jaglany (na 2 porcje):
Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka, 1 szklanka soku jabłkowego, 2 łyżki miodu, 1/2 laski wanilii, sok z połowy cytryny, 1 jabłko, rodzynki (opcjonalnie), jogurt (opcjonalnie).
Przygotowanie: Kaszę przepłukać zimną, a następnie gorącą wodą i odcedzić. Następnie wrzucić kaszę do garna, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem przez około 8 minut. Ugotowaną kaszę zblendować z łyżką miodu oraz sokiem jabłkowym na gładki mus. Budyń przełożyć do miseczek. W osobnym naczyniu wymieszać 1 łyżkę miodu z ziarenkami wanilii, rodzynkami oraz jabłkiem pokrojonym w słupki. Udekorować budyń.
Budyń 10/10 polecam bardziooo