Co zrobić aby awokado zmiękło?
Co zrobić aby awokado zmiękło?

Kupiłaś awokado, które jest niedojrzałe? W tym wpisie podpowiadamy, co zrobić, aby jak najszybciej móc się cieszyć smakiem tego owocu.

Awokado jest nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zawiera w sobie magnez, potas, żelazo, miedź, fosfor, a także dużą dawkę witamin. Nie powinnaś go więc unikać w swojej diecie.

Ten zielony super owoc możemy kupić w większości marketów, jednak często jest zbyt twardy, aby nadawał się do spożycia. Na szczęście istnieje prosty sposób, dzięki któremu możesz sprawić, że awokado szybciej dojrzeje. Przekonaj się sama!

Co zrobić, aby awokado zmiękło?

Awokado kupione w markecie zwykle dojrzewa około 6-7 dni. Trzymane w lodówce może zmięknąć nawet po dwóch tygodniach! Jeśli więc zależy Ci na czasie, przede wszystkim trzymaj owoc w temperaturze pokojowej.

Aby skrócić czas dojrzewania awokado do 2 dni, wystarczy, że położysz je obok jabłek. Możesz włożyć owoce do papierowej torebki, choć nie jest to koniecznie. Podobny efekt uzyskasz, trzymając awokado w towarzystwie dojrzałych bananów. Jak to w ogóle możliwe? Zarówno jabłka, jak i banany wydzielają etylen, który pobudza dojrzewanie owoców.

Ekspresowy sposób na przyspieszenie dojrzewania awokado

Nie chcesz czekać kilku dni, aż Twoje awokado dojrzeje? W takim razie wypróbuj sposób na przyspieszenie dojrzewania awokado dla niecierpliwych. Wystarczy, że owiniesz dokładnie owoc folią aluminiową i wstawisz do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po upływie około 10 minut wyjmij ostrożnie awokado (pamiętaj o założeniu rękawic ochronnych!) i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe!

Czytaj także: Pomysły na zdrowe posiłki w roku szkolnym

dojrzałe awokado
dojrzałe awokado

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj