Depilacja pastą cukrową
Źródło: Pinterest

Depilacja pastą cukrową zyskuje coraz większe grono zwolenniczek. Sprawdź, dlaczego warto wypróbować tę metodę usuwania włosków.

Pasta cukrowa jest znana już od wieków na Bliskim Wschodzie. Kobiety do depilacji wykorzystywały roztopiony karmel. Metoda ta staje się coraz bardziej popularna w Polsce, a wiele kobiet uważa, że depilacja pastą cukrową jest o wiele mniej bolesna niż tradycyjna depilacja woskiem. Ponadto ryzyko poparzenia skóry jest o wiele mniejsze.

Depilacja pastą cukrową – sprawdź, czy warto!

Przygotowanie pasty cukrowej jest dziecinnie proste, ale możesz również kupić gotową w większości drogerii. Jeżeli obawiasz się, czy ta metoda jest dla Ciebie odpowiednia, na pierwszą depilację umów się do kosmetyczki. Będziesz miała okazję zobaczyć, jak prawidłowo wykonywać depilację, a przy okazji rozwiejesz wszelkie swoje wątpliwości i uzyskasz odpowiedzi na wszystkie pytania.

Depilacja pastą cukrową - sprawdź czy warto!
Źródło: Pinterest

Zalety depilacji pastą cukrową:

  • Nie przykleja się do skóry;
  • Nie parzy, nie podrażnia, ani nie uczula;
  • Można przy jej użyciu usuwać nawet bardzo krótkie włoski, które następnie odrastają jaśniejsze i coraz słabsze;
  • Włoski odrastają średnio po 2-3 tygodniach.

Jak przygotować pastę cukrową do depilacji?

  • 2 szklanki cukru;
  • 1/4 szklanki wody;
  • 1/4 szklanki soku z cytryny.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj, ciągle mieszając. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż zgęstnieje i będzie miała kolor bursztynu. Wyciągnij odrobinę masy na łyżeczkę – jeżeli będzie szybko schła, to znaczy, że jest gotowa.

Pastę należy schłodzić przed użyciem, aby się nie poparzyć! Powinna mieć temperaturę ciała, dlatego najlepiej całkowicie ją wystudzić, a następnie wyjąć łyżkę stołową masy i ugniatać w ręce przez kilka minut, tak aby zaczęła się robić kleista.

Pastę nakładaj pod włos, na małe fragmenty skóry, a następnie energicznie zerwij – zgodnie z kierunkiem wzrostu włosków. Ugnieć pastę w dłoniach i nałóż na kolejny fragment skóry.

Pastę można przechowywać przez kilka miesięcy.

Czytaj także: Skuteczny krem w walce z trądzikiem!

Źródło zdjęć: Pinterest

6 KOMENTARZE

  1. Czy jest różnica w jakim garnku przygotowuje się pastę? Chodzi o to czy musi być z podwójnym dnem czy niekoniecznie 🙂

  2. Zrobiłam dziś ale po 2 szklankach cukry wcale nie schła. musiałam wsypach chyba 3 i dalej nic. Czy coś robię źle?

    • Być może gotowałaś masę zbyt krótko. W przypadku tej pasty najlepiej sprawdza się metoda prób i błędów. Dodaliśmy filmik instruktażowy, mamy nadzieję, że następnym razem się uda 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj