Jagody goji

#3. Batony z jagodami goji i żurawiną

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich;
  • 1 szklanka migdałów;
  • 1 szklanka jagód goji;
  • 1 szklanka suszonej żurawiny;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • garść surowych ziaren kakaowca;
  • 1/2 szklanki miodu.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 C. Surowe ziarna kakaowca obrać ze skorupki i lekko rozkruszyć. W dużej misce wymieszać orzechy włoskie, migdały, jagody goji, żurawinę i płatki owsiane. Połowę zawartości miski włożyć do blendera i zmiksować, następnie wsypać z powrotem do miski. Dodać pół szklanki miodu i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a na nią wykładać masę orzechowo – owocowo – miodową na wysokość około 2-3 cm. Dokładnie docisnąć zawartość do dna blachy, aby batony się skleiły i nie rozpadały po upieczeniu. Następnie powierzchnię ubitej masy polać delikatnie miodem i na to wysypać rozkruszone surowe ziarna kakaowca. Docisnąć jeszcze raz wszystkie składniki do blachy. Piec około 15 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Kroić na części dopiero po ostudzeniu, aby zapobiec rozpadnięciu się batoników.

Smacznego!

Porozmawiaj o tym na naszym forum!

Źródło tekstu: http://www.dlanastolatek.pl || Źródło zdjęć: Pixabay (ikona wpisu: Stylowkidlanastolatek.pl)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz tutaj swoje imię