Sprawdź, co warto jeść jesienią, żeby nie przytyć, a przy okazji zwiększyć odporność.

Jesienią nasz organizm jest najczęściej osłabiony i przez to podatny na różnego rodzaju infekcje. Ponadto jesień to najczęściej również okres, w którym zaczynamy ,,nabierać ciałka”. Przemarznięty organizm domaga się większej ilości, kalorycznego jedzenia i jeśli ulegniemy tym zachciankom, a jednoczenie zrezygnujemy z aktywności fizycznej to możemy przytyć. W tym wpisie znajdziesz propozycje potraw, które zwiększą Twoją odporność, a przy okazji nie przyczynią się znacznie do wzrostu wagi.

Jesienna dieta

#1. Zupa krem z warzyw. Jak wiadomo warzywa zawierają dużo witamin, dzięki czemu poprawiają naszą odporność. Zupa krem dodatkowo rozgrzewa, więc idealnie nadaje się na jesień.

#2. Kompot z owoców. Owoce, podobnie jak warzywa, są zdrowe i wzmacniają naszą odporność. Kompot z owoców to dobra alternatywa dla wody czy herbaty, pod warunkiem, że ograniczysz ilość cukru do minimum.

#3. Imbir. Kawałek korzenia imbiru możemy dodać do herbaty, natomiast odrobina obecnego korzenia starta na tarce nada potrawom orientalnego charakteru.

#4. Owsianka lub jaglanka. Jesienią dobrze jest zacząć dzień od zjedzenia czegoś ciepłego. Idealna do tego będzie owsianka lub jaglanka. Nie dość, że są one zdrowe same w sobie, to po dodaniu do nich sezonowych owoców dostarczą naszemu organizmowi potrzebną dawkę witamin.

#5. Miód. Prawdziwy miód jest zdrowy i wzmacnia odporność. Niestety jest on również dość kaloryczny, dlatego nie należy spożywać go w dużych ilościach. Można dodać łyżkę do herbaty (byle nie gorącej!), do owsianki lub zjeść z kromką ciemnego pieczywa.

#6. Suszone owoce. Garść suszonych owoców dodana do owsianki lub jaglanki zwiększy jej walory smakowe i dobrze wpłynie na organizm. Sięgnij po rodzynki, żurawinę, modele, śliwki lub jagody goji.

Czytaj także: Dlaczego cheat meale rujnują Twoją dietę?

Jesienna dieta

Źródło zdjęć: Pinterest

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj