Sprawdź, jak zrobić pieczone jabłka – przysmak idealny na zimę!
Jabłka pieczone w piekarniku z rozgrzewającymi dodatkami są idealną przekąską na zimowe wieczory. Smakują wybornie, kuszą zapachem, a do tego pięknie prezentują się na stole. Zobacz, jak przyrządzić jabłka z dodatkiem orzechów włoskich.
Pieczone jabłka – przysmak zimy
Składniki:
- 6 jabłek;
- 25 g orzechów włoskich;
- 50 g rodzynek;
- ? łyżeczki cynamonu;
- ? łyżeczki gałki muszkatołowej;
- 2 łyżki brązowego cukru;
- 50 g masła;
- 200 ml wody.
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy orzechy, rodzynki oraz przyprawy. Jabłka myjemy i delikatnie wykrawamy nasiona. Trzeba to robić bardzo uważnie, żeby nie podziurawić wnętrza owocu.
Tak przygotowane jabłka napełniamy nadzieniem, a na wierzch kładziemy cienki plaster masła. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i wlewamy do niego 200 ml wody. Jabłka pieczemy 40 minut w 180 st. C. Podajemy z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną lub lodami.
Czytaj także: 5 przepisów na rozgrzewające napoje idealne na zimę
Źródło tekstu: allrecipes.pl || Źródło zdjęć: https://paleoleap.com/paleo-dessert-baked-apples/