Sprawdź, jak zrobić pieczone jabłka – przysmak idealny na zimę!

Jabłka pieczone w piekarniku z rozgrzewającymi dodatkami są idealną przekąską na zimowe wieczory. Smakują wybornie, kuszą zapachem, a do tego pięknie prezentują się na stole. Zobacz, jak przyrządzić jabłka z dodatkiem orzechów włoskich.

Pieczone jabłka – przysmak zimy

Składniki:

  • 6 jabłek;
  • 25 g orzechów włoskich;
  • 50 g rodzynek;
  • ? łyżeczki cynamonu;
  • ? łyżeczki gałki muszkatołowej;
  • 2 łyżki brązowego cukru;
  • 50 g masła;
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy orzechy, rodzynki oraz przyprawy. Jabłka myjemy i delikatnie wykrawamy nasiona. Trzeba to robić bardzo uważnie, żeby nie podziurawić wnętrza owocu.

Tak przygotowane jabłka napełniamy nadzieniem, a na wierzch kładziemy cienki plaster masła. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i wlewamy do niego 200 ml wody. Jabłka pieczemy 40 minut w 180 st. C. Podajemy z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną lub lodami.

Czytaj także: 5 przepisów na rozgrzewające napoje idealne na zimę

Pieczone jabłka

Źródło tekstu: allrecipes.pl || Źródło zdjęć: https://paleoleap.com/paleo-dessert-baked-apples/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj