Zaczyna się okres wycieczek szkolnych i wyjazdów z rodziną lub przyjaciółmi, dlatego pomożemy Wam dzisiaj zaopatrzyć się w przekąski, które idealnie sprawdzą się w drodze.
Na pewno przed każdą podróżą macie problem z tym, co należy zrobić z jedzeniem. Duża część osób decyduje się na pakowane bułki, chipsy albo fast food na przystanku. Lepiej sobie tego zaoszczędzić i postawić na coś pożywnego, co nie zawiera miliona kalorii. Zobaczcie nasze propozycje przekąsek idealnych na podróż.
Przekąski idealne na podróż
#1. Babeczki
W podróży najlepiej sprawdzą się te bez czekolady, kremów itd. Naszą propozycją są babeczki bananowe – sycące i zdrowsze niż tradycyjne batony.
Składniki na babeczki:
- 3 dojrzałe banany;
- 1,5 szklanki mąki (np. kukurydzianej, ryżowej lub owsianej);
- 0,5 kostki roztopionego masła;
- 2 jajka;
- ksylitol lub miód (wedle uznania)
- szczypta soli;
- 1 łyżeczka sody.
Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem, zmieszać wszystkie składniki mikserem i przelać do foremek na babeczki. Można do środka dodać bakalie lub połamaną czekoladę. Piec 15-20 min w 180 stopniach.
#2. Tortille
Wystarczy, że kupicie placki w sklepie lub zrobicie same, jeśli potraficie i dodacie do nich warzywa z patelni lub inne ulubione dodatki! Ta przekąska sprawdzi się idealnie w czasie podróży.
#3. Ciasteczka pełnoziarniste
Przepisów na zdrowe ciasteczka znajdziecie bardzo dużo w Internecie – owsiane, jaglane czy kruche z bakaliami. My proponujemy spróbować tych z poniższego przepisu.
Składniki na ciasteczka pełnoziarniste:
- 1 duży banan;
- 6 łyżek płatków gryczanych, jaglanych lub ryżowych;
- garść rodzynek;
- orzechy laskowe;
- orzechy nerkowca;
- gorzka czekolada (wedle uznania).
Przygotowanie: Banana rozgniatamy, rozdrabniamy orzechy na kawałki, to samo robimy z czekoladą i mieszamy wszystko razem. Wykładamy na blaszkę i pieczemy około 20 min w 180 stopniach.
#4. Bakalie
Wystarczy kupić w sklepie gotową mieszankę albo kupić ulubione orzechy i suszone owoce oddzielnie i stworzyć własną kompozycję.
#5. Kopertki z jabłkiem
Składniki na kopertki z jabłkiem:
- 3 szklanki dowolnej mąki;
- 5 średnich jabłek (lub 4 duże);
- 1 białko i 2 żółtka;
- 200 ml kwaśnej śmietany;
- 1 kostka masła (200 gram);
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego;
- 3 czubate łyżki cukru lub ksylitolu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jabłek) łączymy i wyrabiamy kruche ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na około godzinę. Kroimy jabłka w plastry, wałkujemy ciasto i dzielimy je na kwadraciki. Do środka dodajemy plasterki jabłka i zawijamy kopertkę, sklejając rogi do środka. Wierzch ciasteczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 20 minut w 185 stopniach.
#6. Kanapki
Możecie zrobić je np. z masłem orzechowym i bananem lub serem camembert i rukolą. Lepiej na drogę zrezygnować z kanapek z wędlinami, jajkiem, sałatką rybną czy innymi składnikami, które mogą po jakimś czasie zacząć nieprzyjemnie pachnieć.
#7. Makaron z warzywami
Ugotowany makaron lub kaszę wsypcie do pudełka i dodajcie do tego ulubione warzywa z patelni. Może być to mieszanka mrożonek, papryka, pomidory, brokuły czy fasolka szparagowa. My proponujemy Wam makaron z cukinią. Cukinię wystarczy podsmażyć i doprawić, a następnie wymieszać z makaronem. Jest naprawdę pyszna! Nie zapomnijcie tylko wziąć ze sobą widelca.
#8. Sałatka owocowa
Banalne wykonanie. Kupujemy ulubione owoce, kroimy, wrzucamy do pudełka (można skropić cytryną, żeby nie zrobiły się czarne) i jemy!
Dajcie znać co Wy najczęściej bierzecie w podróż i która z naszych propozycji spodobała Wam się najbardziej!
Źródło zdjęć: Pinterest
Do babeczek można dać zamiast tych mąk, mąkę wrocławską?
Tak, większość mąk się sprawdzi. Z tą też nie będzie problemu.