Przetwory, które warto zrobić jesienią
Przetwory, które warto zrobić jesienią

W tym wpisie znajdziesz pomysły na pyszne jesienne przetwory, które warto zrobić jeszcze dziś!

  1. Konfitura z czerwonej cebuli
  2. Czosnek pieczony w oleju
  3. Puree z dyni
  4. Grzyby marynowane
  5. Dżem jabłkowy

Myślisz, że robieniem przetworów zajmują się tylko emeryci? Mylisz się! Coraz więcej młodych osób zajmuje się tym hobbystycznie, a nawet traktuje to jako dodatkowe źródło dochodu. W tym wpisie przedstawiamy pomysły na przetwory, które warto zrobić jesienią. Oto 5 prostych przepisów, które umilą Ci zimowe popołudnia oraz wieczory.

Przetwory, które warto zrobić jesienią

Konfitura z czerwonej cebuli

Domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli to przepyszny dodatek do kanapek, mięs, burgerów czy grillowanych serów. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a jedyną jej wadą jest to, że znika błyskawicznie ze słoika.

Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli

Aby przygotować konfiturę z czerwonej cebuli będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 czerwone cebule,
  • 100-125 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
  • 1 łyżkę masła,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuść masło wraz z oliwą z oliwek, dodaj cebulę i podsmaż. Kiedy się zeszkli, wlej czerwone wino, ocet balsamiczny, dodaj brązowy cukier oraz przyprawy. Zmniejsz ogień i mieszaj od czasu do czasu. Konfitura z czerwonej cebuli będzie gotowa, gdy sos się zredukuje, a warzywo stanie się miękkie.

Gotową konfiturę z czerwonej cebuli możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zapasteryzować w niewielkich słoikach.

Czosnek pieczony w oleju

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu fanom czosnku i nie tylko! Dzięki marynowaniu w oleju warzywo to staje się łagodniejsze w smaku, a więc powinno zasmakować także tym, którzy nie przepadają za ostrością.

Przygotowanie czosnku pieczonego w oleju

Przygotuj:

  • 8-10 główek czosnku polskiego lub hiszpańskiego,
  • olej lub oliwę z oliwek,
  • sól, ulubione przyprawy, opcjonalnie: gałązki świeżego rozmarynu,
  • małe słoiki.

Wyparz słoiki i osusz nakrętki. Obierz ząbki czosnku i wrzuć je do słoików. Dodaj ulubione przyprawy, zalej olejem lub oliwą z oliwek i wstaw na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 110 stopni. Wyciągnij słoiki i studź obrócone nakrętkami do dołu.

Czosnek pieczony w oleju smakuje wyśmienicie na kanapce. Możesz oprószyć go delikatnie solą i serwować z dobrej jakości szynką lub serem.

Puree z dyni

Mus dyniowy możesz wykorzystać na wiele sposobów – zarówno do potraw wytrawnych, jak i tych na słodko.

Przygotowanie puree z dyni

Do przygotowania puree z dyni będziesz potrzebować jedynie dyni. Opcjonalnie możesz wykorzystać oliwę z oliwek, jeśli zamierzasz wykorzystać mus np. do zupy krem bądź wytrawnych placków. Słodką wersję puree z dyni możesz użyć do naleśników, muffinek

Dynię pokrój na kawałki razem ze skórą. Łyżką usuń pestki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż dynię skórą do dołu, opcjonalnie skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 35 minut w 180 stopniach. Ostudzone warzywo oddziel łyżką od skóry i zblenduj. Gotowe puree z dyni możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.

Grzyby marynowane

Jesienią wiele osób wybiera się do lasu na grzyby. Niektórzy decydują się suszyć dary lasu, aby przedłużyć ich zdatność do spożycia, ale warto także skorzystać z takich metod, jak choćby marynowanie w occie.

Przygotowanie grzybów marynowanych

Do marynowania możesz użyć różnych grzybów, choć najczęściej wykorzystuje się borowiki, podgrzybki bądź maślaki.

Do marynowanych grzybów będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 1 kilogram leśnych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanka octu,
  • 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli,
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, ziarna pieprzu,
  • słoiki – kilka sztuk.

Grzyby oczyść, opłucz i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj grzyby oraz cebulę pokrojoną w piórka i gotuj przez około 5 minut, a następnie odcedź. Do drugiego garnka wlej wodę i ocet oraz cukier i sól. Zagotuj. Słoiki wyparz i osusz. Do słoików przełóż grzyby wraz z cebulą do około 3/4 wysokości, dodaj po 1 kulce ziela angielskiego i 1 liściu laurowym, 5 kulkach gorczycy oraz 2 ziarnach pieprzu. Wlej zalewę, tak aby przykryła grzyby i dokładnie zakręć. Studź nakrętkami do dołu.

Dżem jabłkowy

Konfiturę z jabłek możesz wykorzystać do kanapek, naleśników, ciast lub deserów.

Przygotowanie dżemu jabłkowego

Do zrobienia dżemu jabłkowego będziesz potrzebować:

  • 1 kg jabłek,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Jabłka umyj, obierz i pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Kiedy dżem zgęstnieje, dodaj kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj. Gotową konfiturę przechowuj przez kilka dni w lodówce lub zapasteryzuj w słoikach.

Robienie przetworów na jesień to fantastyczny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów, a także przedłużenie ich przydatności do spożycia. Bez względu na to, czy zdecydujesz się zrobić konfiturę z czerwonej cebuli, czosnek pieczony w oleju, czy może puree z dyni, z pewnością będzie pysznie.

Czytaj także: Co robić w weekend, kiedy jest zła pogoda?

Przetwory, które warto zrobić jesienią
Przetwory, które warto zrobić jesienią

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj