Poznaj przepis na ryżową płukankę, która zapewni Ci zdrowe i lśniące włosy, o jakich zawsze marzyłaś!
Czy wiedziałaś, że woda ryżowa jest bogata w minerały i przeciwutleniacze, które mają fantastyczny wpływ na nasze włosy? Kiedy następnym razem będziesz gotować ryż na obiad, to nie wylewaj wody do zlewu, tylko wykorzystaj ją do płukanki z naszego przepisu i przekonaj się na własnej skórze, jakie ma ona zalety.
Jak zrobić płukankę ryżową?
Są na to aż 3 sposoby:
#1. Pół szklanki ryżu (nieugotowanego) zalej dwoma szklankami gorącej wody i odstaw na godzinę. Mieszaj od czasu do czasu, następnie przecedź wodę do osobnego naczynia. Płukanka jest gotowa do użycia.
#2. Możesz też poczekać aż woda sfermentuje, dzięki czemu wzmocnisz działanie płukanki. Wystarczy odstawić płukankę na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Sfermentowana płukanka stymuluje porost włosów i poprawia ich kondycję.
#3. Możesz też użyć wodę, która zostanie Ci po gotowaniu ryżu, jednak wtedy warto dodatkowo przepłukać włosy ciepłą wodą na sam koniec – przeciwnym razie może ona zostawić na włosach osad.
Jakie zalety ma płukanka ryżowa?
– Wygładza powierzchnię włosów
– Poprawia ich elastyczność
– Wzmacnia cebulki włosów
– Nadaje im połysk i objętość
– Zmiękcza włosy.
Płukankę stosujemy 1-2 razy w tygodniu.
Czytaj także: Messy bun krok po kroku!
Źródło zdjęć: Pinterest
minusem sfermentowanej wody ryżowej jest to,że niemiłosiernie brzydko pachnie,inne opcje polecam 🙂
Co stosujesz zamiast wody ryżowej? 🙂