Poznaj przepis na ryżową płukankę, która zapewni Ci zdrowe i lśniące włosy, o jakich zawsze marzyłaś!

Czy wiedziałaś, że woda ryżowa jest bogata w minerały i przeciwutleniacze, które mają fantastyczny wpływ na nasze włosy? Kiedy następnym razem będziesz gotować ryż na obiad, to nie wylewaj wody do zlewu, tylko wykorzystaj ją do płukanki z naszego przepisu i przekonaj się na własnej skórze, jakie ma ona zalety.

Jak zrobić płukankę ryżową?

Są na to aż 3 sposoby:

#1. Pół szklanki ryżu (nieugotowanego) zalej dwoma szklankami gorącej wody i odstaw na godzinę. Mieszaj od czasu do czasu, następnie przecedź wodę do osobnego naczynia. Płukanka jest gotowa do użycia.

#2. Możesz też poczekać aż woda sfermentuje, dzięki czemu wzmocnisz działanie płukanki. Wystarczy odstawić płukankę na 2-3 dni w ciepłe miejsce. Sfermentowana płukanka stymuluje porost włosów i poprawia ich kondycję.

#3. Możesz też użyć wodę, która zostanie Ci po gotowaniu ryżu, jednak wtedy warto dodatkowo przepłukać włosy ciepłą wodą na sam koniec – przeciwnym razie może ona zostawić na włosach osad.

Jakie zalety ma płukanka ryżowa?

– Wygładza powierzchnię włosów
– Poprawia ich elastyczność
– Wzmacnia cebulki włosów
– Nadaje im połysk i objętość
– Zmiękcza włosy.

Płukankę stosujemy 1-2 razy w tygodniu.

Czytaj także: Messy bun krok po kroku!

Ryżowa płukanka

Źródło zdjęć: Pinterest

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj