przekąski na halloween
Źródło: Pexels

Szukasz pomysłów na smaczne przekąski, które będą idealne na Halloween? W tym wpisie znajdziesz aż 7 pomysłów na strrrraszne smakołyki!

Wybierasz się do znajomych na domówkę albo sama organizujesz imprezę z okazji Halloween i nie masz pomysłów na upiorne przekąski? Skorzystaj z naszych przepysznych propozycji, a z pewnością zrobisz wrażenie na pozostałych uczestnikach zabawy!

Strrrraszne przekąski na Halloween!

#1. Słodkie kosteczki

Składniki na słodkie kosteczki:

  • paluszki (najlepiej bez soli);
  • pianki Marshmallow;
  • biała czekolada.

Przygotowanie słodkich kosteczek:

Pianki nadziewaj na paluszki z obu stron (możesz paluszki przełamać na pół, aby kosteczki były zgrabniejsze). Następnie obtocz całość w rozpuszczonej białej czekoladzie i odłóż na folię aluminiową do zastygnięcia.

#2. Ziemniaczane mumie

Składniki na 8 porcji ziemniaczanych mumii:

  • 4 większe ziemniaki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku;
  • 3/4 szklanki sosu do pizzy;
  • 16 dużych plastrów salami;
  • 32 oliwki;
  • miękki ser żółty;
  • 16 kaparów;
  • 1/4 czerwonej papryki.

Przygotowanie ziemniaczanych mumii: 

Paprykę pokrój w 5 mm kostkę, ser żółty w cienkie paseczki, a salami drobno posiekaj. Obrane ziemniaki przekrój wzdłuż na 4 plastry i posmaruj z każdej strony oliwą, dopraw oregano, solą oraz pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej folią do pieczenia.

Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 8 minut. Wyciągnij, odwróć ziemniaki na drugą stronę i piecz przez kolejne 7 minut lub do czasu aż będą miękkie (sprawdź widelcem).

Wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie odwróć je na drugą stronę. Na każdego ziemniaczka nałóż sos do pizzy (około 1 łyżeczkę na plasterek), posyp drobno pokrojonym salami i połóż po jednej oliwce (mniej więcej na środek, tak aby wyglądała jak nos). Poukładaj w poprzek plastrów ziemniaków paseczki sera żółtego, aby wyglądały jak bandaż.

Pozostałe oliwki przekrój wzdłuż na pół i zrób z nich oczy (układaj dziurką do góry). Do dziurek w oliwkach włóż kapary albo małe kawałki czerwonej papryki.

Ziemniaczane mumie włóż do piekarnika i piecz przez około 3-4 minuty albo do czasu aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

#3. Palce czarownicy

Składniki na palce czarownicy:

  • 225 g miękkiego masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i b 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów;
  • 2 i 2/3 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 3/4 szklanki obranych migdałów.

Przygotowanie palców czarownicy:

Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksuj i zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij ciasto, uformuj palce (powinny być trochę cieńsze od Twoich, bo w piekarniku jeszcze urosną), na końcu wciśnij migdał (może być przecięty na pół, aby paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.

Przy pomocy noża zrób zmarszczki pod paznokciem i na środku każdego palca. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Studź na kratce. Krew można zrobić dżemem lub pisakami spożywczymi.

#4. Mumie z ciasta francuskiego

Składniki na mumie z ciasta francuskiego:

  • Opakowanie parówek;
  • Opakowanie ciasta francuskiego;
  • musztarda lub ketchup.

Przygotowanie mumii z ciasta francuskiego:

Ciasto francuskie potnij na cienkie paski, następnie każdą parówkę owiń, tak jak na obrazku. Piecz około 10-15 minut w 190 stopniach, następnie po ostygnięciu zrób oczy musztardą lub ketchupem.

UWAGA! Aby ciasto było bardziej przyrumienione, możesz przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.

#5. Krwawa ręka w ponczu

Składniki na krwawą rękę w ponczu:

  • sok porzeczkowy (lub inny w czerwonym kolorze);
  • 600 ml wody;
  • 14 gram żelatyny w proszku;
  • 1 lateksowa rękawiczka.

Przygotowanie krwawej ręki w ponczu:

Zamarzniętą rękę musisz zrobić dzień przed imprezą! Dokładnie umyj i odwróć na lewą stronę lateksową rękawiczkę. Wlej 300 ml wody do garnka, dodaj żelatynę i odstaw na 2 minuty. Następnie podgrzej na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści.

Dolej resztę wody, wymieszaj i przelej do rękawiczki. Szczelnie zawiąż rękawiczkę i wstaw do zamrażalnika na 1-2 dni.

#6. Upiorne oczy

Składniki na upiorne oczy:

  • biała masa marcepanowa;
  • okrągłe cukierki lub żelki do zrobienia oczu (muszą mieć ciemny środek, chyba że zrobisz go z roztopionej czekolady);
  • białko jajka + cukier puder do zrobienia dość gęstego lukru;
  • czerwony pisak spożywczy.

Przygotowanie upiornych oczu:

Z marcepanu zrób kuleczki. Na każdej z nich ułóż cukierki, które przymocujesz za pomocą lukru. Czerwone żyłki zrobisz za pomocą barwnika spożywczego.

#7. Faszerowane jajka

Składniki na faszerowane jajka:

  • kilka jajek;
  • czarne oliwki;
  • pasta jajeczna.

Przygotowanie faszerowanych jajek:

Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pól. Na wierzch nałóż pastę jajeczną i następnie oliwki (z połówek zrób brzuch pająka, a z paseczków nóżki). Gotowe!

Masz jakieś inne pomysły na przekąski na Halloween? Podziel się nimi w komentarzu!

przekąski na halloween
Źródło: Pexels

Źródła tekstu: http://www.mojewypieki.comhttp://allrecipes.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj