Wybierasz się na domówkę z okazji Halloween i brak Ci pomysłów na ciekawe przekąski? Sprawdź nasze propozycje!

#1. Słodkie kosteczki

Potrzebujesz: paluszki (najlepiej bez soli), pianki Marshmallow i białą czekoladę.

Przygotowanie: Pianki nadziewaj na paluszki z obu stron (możesz paluszki połamać na pół, by kosteczki były zgrabniejsze). Następnie obtocz w rozpuszczonej białej czekoladzie i odłóż na folię aluminiową do zastygnięcia.

#2. Ziemniaczane mumie

Na 8 porcji potrzebujesz:

  • 4 większe ziemniaki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku;
  • 3/4 szklanki sosu do pizzy;
  • 16 dużych plastrów salami;
  • 32 oliwki;
  • miękki ser żółty;
  • 16 kaparów;
  • 1/4 czerwonej papryki.

Przygotowanie: Paprykę pokrój 5 mm kostkę, ser żółty w cienkie paseczki, s salami drobno posiekaj. Obrane ziemniaki przekrój wzdłuż na 4 plastry i posmaruj z każdej strony oliwą, dopraw oregano, solą i pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej folią do pieczenia. Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 8 minut. Wyciągnij, odwróć ziemniaki na drugą stronę i piecz kolejne 7 minut lub do czasu aż będą miękkie (spróbuj widelcem). Wyciągnij i znów odwróć je na drugą stronę. Na każdego ziemniaczka nałóż sos do pizzy (około 1 łyżeczkę na plasterek), posyp drobno pokrojonym salami i połóż po jednej oliwce (mniej więcej na środek, tak aby wyglądała jak nos). Poukładaj w poprzek plastrów ziemniaków paseczki sera żółtego, aby wyglądały jak bandaż. Pozostałe oliwki przekrój wzdłuż na pół i zrób z nich oczy (dziurką do góry). Do dziurek oliwek włóż kapary lub kawałki papryki. Ziemniaczki “mumie” włóż do piekarnika i piecz około 3-4 minuty lub do czasu aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

#3. Palce czarownicy

Potrzebujesz: 

  • 225 g miękkiego masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów;
  • 2 i 2/3 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 3/4 szklanki obranych migdałów.

Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksuj i zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto, uformuj palce (powinny być trochę cieńsze od Twoich, bo w piekarniku jeszcze urosną), na końcu wciśnij migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia i nożem zrób zmarszczki pod paznokciem i na środku każdego palca. Piecz około 10 minut w temperaturze 200ºC. Studź na kratce. Krew można zrobić dżemem lub pisakami spożywczymi.

#4. Mumie z ciasta francuskiego

Potrzebujesz:

  • Opakowanie parówek;
  • Opakowanie ciasta francuskiego;
  • musztardę lub ketchup.

Przygotowanie: Ciasto francuskie potnij na cienkie paski, następnie każdą parówkę owiń, tak jak na obrazku. Piecz około 10-15 minut w 190 stopniach, następnie po ostygnięciu zrób oczy musztardą lub ketchupem.

UWAGA! Aby ciasto było bardziej przyrumienione, możesz przed pieczeniem, posmarować je białkiem.

#5. Krwawa ręka w ponczu

Potrzebujesz:

  • sok porzeczkowy (lub inny w czerwonym kolorze);
  • 600 ml wody;
  • 14 g żelatyny w proszku;
  • 1 lateksową rękawiczkę.

Przygotowanie: Zamarzniętą rękę musisz zrobić dzień wcześniej przed imprezą! Dokładnie umyć i odwrócić na lewą stronę lateksową rękawiczkę. Wlać połowę wody do garnka i dodać żelatynę, odstawić na 2 minuty. Następnie podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do reszty wody, wymieszać i przelać do rękawiczki. Szczelnie zawiązać rękawiczkę i wstawić do zamrażalnika na 1-2 dni.

#6. Upiorne oczy

 Potrzebujesz:

  • białą masę marcepanową;
  • okrągłe cukierki lub żelki do zrobienia oczu (muszą mieć ciemny środek, chyba, że zrobisz go z roztopionej czekolady);
  • białko jajka + cukier puder do zrobienia dość gęstego lukru;
  • czerwony pisak spożywczy.

Przygotowanie: Z marcepanu zrób kuleczki. Na każdej z nich ułóż cukierki, które przymocujesz za pomocą lukru. Czerwone żyłki zrobisz za pomocą barwnika spożywczego.

#7. Faszerowane jajka

Potrzebujesz:

  • kilka jajek;
  • czarne oliwki;
  • pastę jajeczną.

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pól. Na wierzch nałóż pastę jajeczną i następnie oliwki (z połówek zrób brzuch pająka, a z paseczków nóżki). Gotowe!

Macie jakieś inne pomysły na przekąski na Halloween? Podzielcie się nimi w komentarzach!

Źródło tekstu: http://www.mojewypieki.comhttp://allrecipes.pl || Źródło zdjęć: http://weheartit.com
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here