Szukasz pomysłów na smaczne przekąski, które będą idealne na Halloween? W tym wpisie znajdziesz aż 7 pomysłów na strrrraszne smakołyki!
Wybierasz się do znajomych na domówkę albo sama organizujesz imprezę z okazji Halloween i nie masz pomysłów na upiorne przekąski? Skorzystaj z naszych przepysznych propozycji, a z pewnością zrobisz wrażenie na pozostałych uczestnikach zabawy!
Strrrraszne przekąski na Halloween!
#1. Słodkie kosteczki
Składniki na słodkie kosteczki:
- paluszki (najlepiej bez soli);
- pianki Marshmallow;
- biała czekolada.
Przygotowanie słodkich kosteczek:
Pianki nadziewaj na paluszki z obu stron (możesz paluszki przełamać na pół, aby kosteczki były zgrabniejsze). Następnie obtocz całość w rozpuszczonej białej czekoladzie i odłóż na folię aluminiową do zastygnięcia.
#2. Ziemniaczane mumie
Składniki na 8 porcji ziemniaczanych mumii:
- 4 większe ziemniaki;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku;
- 3/4 szklanki sosu do pizzy;
- 16 dużych plastrów salami;
- 32 oliwki;
- miękki ser żółty;
- 16 kaparów;
- 1/4 czerwonej papryki.
Przygotowanie ziemniaczanych mumii:
Paprykę pokrój w 5 mm kostkę, ser żółty w cienkie paseczki, a salami drobno posiekaj. Obrane ziemniaki przekrój wzdłuż na 4 plastry i posmaruj z każdej strony oliwą, dopraw oregano, solą oraz pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej folią do pieczenia.
Blachę z ziemniakami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 8 minut. Wyciągnij, odwróć ziemniaki na drugą stronę i piecz przez kolejne 7 minut lub do czasu aż będą miękkie (sprawdź widelcem).
Wyciągnij ziemniaki z pieca i ponownie odwróć je na drugą stronę. Na każdego ziemniaczka nałóż sos do pizzy (około 1 łyżeczkę na plasterek), posyp drobno pokrojonym salami i połóż po jednej oliwce (mniej więcej na środek, tak aby wyglądała jak nos). Poukładaj w poprzek plastrów ziemniaków paseczki sera żółtego, aby wyglądały jak bandaż.
Pozostałe oliwki przekrój wzdłuż na pół i zrób z nich oczy (układaj dziurką do góry). Do dziurek w oliwkach włóż kapary albo małe kawałki czerwonej papryki.
Ziemniaczane mumie włóż do piekarnika i piecz przez około 3-4 minuty albo do czasu aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
#3. Palce czarownicy
Składniki na palce czarownicy:
- 225 g miękkiego masła;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i b 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów;
- 2 i 2/3 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka soli;
- 3/4 szklanki obranych migdałów.
Przygotowanie palców czarownicy:
Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksuj i zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij ciasto, uformuj palce (powinny być trochę cieńsze od Twoich, bo w piekarniku jeszcze urosną), na końcu wciśnij migdał (może być przecięty na pół, aby paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.
Przy pomocy noża zrób zmarszczki pod paznokciem i na środku każdego palca. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Studź na kratce. Krew można zrobić dżemem lub pisakami spożywczymi.
#4. Mumie z ciasta francuskiego
Składniki na mumie z ciasta francuskiego:
- Opakowanie parówek;
- Opakowanie ciasta francuskiego;
- musztarda lub ketchup.
Przygotowanie mumii z ciasta francuskiego:
Ciasto francuskie potnij na cienkie paski, następnie każdą parówkę owiń, tak jak na obrazku. Piecz około 10-15 minut w 190 stopniach, następnie po ostygnięciu zrób oczy musztardą lub ketchupem.
UWAGA! Aby ciasto było bardziej przyrumienione, możesz przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.
#5. Krwawa ręka w ponczu
Składniki na krwawą rękę w ponczu:
- sok porzeczkowy (lub inny w czerwonym kolorze);
- 600 ml wody;
- 14 gram żelatyny w proszku;
- 1 lateksowa rękawiczka.
Przygotowanie krwawej ręki w ponczu:
Zamarzniętą rękę musisz zrobić dzień przed imprezą! Dokładnie umyj i odwróć na lewą stronę lateksową rękawiczkę. Wlej 300 ml wody do garnka, dodaj żelatynę i odstaw na 2 minuty. Następnie podgrzej na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dolej resztę wody, wymieszaj i przelej do rękawiczki. Szczelnie zawiąż rękawiczkę i wstaw do zamrażalnika na 1-2 dni.
#6. Upiorne oczy
Składniki na upiorne oczy:
- biała masa marcepanowa;
- okrągłe cukierki lub żelki do zrobienia oczu (muszą mieć ciemny środek, chyba że zrobisz go z roztopionej czekolady);
- białko jajka + cukier puder do zrobienia dość gęstego lukru;
- czerwony pisak spożywczy.
Przygotowanie upiornych oczu:
Z marcepanu zrób kuleczki. Na każdej z nich ułóż cukierki, które przymocujesz za pomocą lukru. Czerwone żyłki zrobisz za pomocą barwnika spożywczego.
#7. Faszerowane jajka
Składniki na faszerowane jajka:
- kilka jajek;
- czarne oliwki;
- pasta jajeczna.
Przygotowanie faszerowanych jajek:
Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pól. Na wierzch nałóż pastę jajeczną i następnie oliwki (z połówek zrób brzuch pająka, a z paseczków nóżki). Gotowe!
Masz jakieś inne pomysły na przekąski na Halloween? Podziel się nimi w komentarzu!
Źródła tekstu: http://www.mojewypieki.com | http://allrecipes.pl