Wpływ WITAMIN na Twój organizm

Sprawdź, jaki wpływ na Twój organizm mają witaminy.

„Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny” – śpiewał Andrzej Rosiewicz, a same witaminy odkrył polski uczony, Kazimierz Funk. Jak witaminy wpływają na Twój organizm, jakie są ich nazwy, funkcje, źródła i objawy niedoboru? O tym przeczytasz tutaj.

Wpływ WITAMIN na Twój organizm

#1. RETINOL (A) – rozpuszczalny w tłuszczach

źródła: wątroba, mleko, warzywa zawierająca pomarańczowe i żółte barwniki, np. marchewki.

funkcja: dobry wzrok, prawidłowy wzrost, odporność na choroby.

objawy niedoboru: niedowidzenie o zmierzchu, infekcje, suchość i rogowacenie rogówki.

#2. KALCYFEROL (D) – rozpuszczalny w tłuszczach

źródła: wątroba ryb, jaja, ser, działanie promieni słonecznych na skórę (uwaga – szkodliwe promieniowanie UV!).

funkcja: wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach i wbudowanie ich w kościach.

objawy niedoboru: rozmiękczenie kości.

#3. TOKOFEROL (E) – rozpuszczalny w tłuszczach

źródła: kiełki i oleje roślinne, zielone warzywa, mleko, jaja.

funkcja: oddychanie komórkowe, ochrona innych witamin przed utlenieniem.

objawy niedoboru: bezpłodność i poronienia, słaba odporność organizmu.

#4. FILOCHINON (K) – rozpuszczalny w tłuszczach

źródła: wątroba, żółtka jaja, zielone liściaste jarzyny.

funkcja: synteza czynników krzepnięcia krwi.

objawy niedoboru: krwawienia, przedłużony czas krzepnięcia krwi.

#5. TIAMINA (B1) – rozpuszczalna w wodzie

źródła: mięso, produkty zbożowe, jarzyny, drożdże.

funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.

objawy niedoboru: choroba beri-beri, utrata apetytu, osłabienie.

#6. RYBOFLAWINA (B2) – rozpuszczalna w wodzie

źródła: mleko, jaja, ryby, zielone jarzyny.

funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.

objawy niedoboru: owrzodzenia skóry, śluzówek, przewodu pokarmowego oraz spojówek.

#7. NIACYNA (PP) – rozpuszczalna w wodzie

źródła: ryby, mięso, kiełki roślin, mleko, drożdże, zielone jarzyny.

funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.

objawy niedoboru: pelagra: zmiany skórne, zaburzenia przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

#8. KWAS PANTOTENOWY – rozpuszczalny w wodzie

źródła: większość produktów spożywczych, głównie jaja, drożdże.

funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.

objawy niedoboru: bóle głowy, zmęczenie, osłabienie koordynacji mięśniowej.

#9. PIRYDOKSYNA (B6) – rozpuszczalna w wodzie

źródła: większość produktów spożywczych, głównie mięso, kapusta, ziemniaki.

funkcja: synteza aminokwasów, przemiany energetyczne.

objawy niedoboru: nudności, biegunka, utrata wagi, anemia, drgawki.

#10. BIOTYNA (H) – rozpuszczalna w wodzie

źródła: większość produktów spożywczych, głównie mleko, drożdże, żółtko jaj, wątroba.

funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.

objawy niedoboru: łojotokowe zapalenie skóry.

#11. KWAS FOLIOWY – rozpuszczalny w wodzie

źródła: zielone jarzyny, nerki, wątroba.

funkcje: wzrost, dojrzewanie czerwonych krwinek.

objawy niedoboru: forma anemii, zmiany w układzie nerwowym.

#12. KOBALAMINA (B12) – rozpuszczalna w wodzie

źródła: mięso, ryby, mleko, drożdże, niektóre jarzyny zielone.

funkcja: podobnie jak kwas foliowy.

objawy niedoboru: podobnie jak kwas foliowy.

#13. KWAS ASKORBINOWY (C) – rozpuszczalny w wodzie

źródła: owoce, jarzyny zielone.

funkcja: tworzenie kolagenu.

objawy niedoboru: szkorbut: obrzęk dziąseł, wypadanie zębów, krwawienia, osłabienie.

Polecamy: Witaminowy skład owoców

Źródło tekstu: Ilustrowany słownik biologiczny, dodatek 1, wyd. Ossolineum | Źródło zdjęć: Pinterest

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here