Sprawdź, jaki wpływ na Twój organizm mają witaminy.
?Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny” – śpiewał Andrzej Rosiewicz, a same witaminy odkrył polski uczony, Kazimierz Funk. Jak witaminy wpływają na Twój organizm, jakie są ich nazwy, funkcje, źródła i objawy niedoboru? O tym przeczytasz tutaj.
Wpływ WITAMIN na Twój organizm
#1. RETINOL (A) – rozpuszczalny w tłuszczach
źródła: wątroba, mleko, warzywa zawierająca pomarańczowe i żółte barwniki, np. marchewki.
funkcja: dobry wzrok, prawidłowy wzrost, odporność na choroby.
objawy niedoboru: niedowidzenie o zmierzchu, infekcje, suchość i rogowacenie rogówki.
#2. KALCYFEROL (D) – rozpuszczalny w tłuszczach
źródła: wątroba ryb, jaja, ser, działanie promieni słonecznych na skórę (uwaga – szkodliwe promieniowanie UV!).
funkcja: wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach i wbudowanie ich w kościach.
objawy niedoboru: rozmiękczenie kości.
#3. TOKOFEROL (E) – rozpuszczalny w tłuszczach
źródła: kiełki i oleje roślinne, zielone warzywa, mleko, jaja.
funkcja: oddychanie komórkowe, ochrona innych witamin przed utlenieniem.
objawy niedoboru: bezpłodność i poronienia, słaba odporność organizmu.
#4. FILOCHINON (K) – rozpuszczalny w tłuszczach
źródła: wątroba, żółtka jaja, zielone liściaste jarzyny.
funkcja: synteza czynników krzepnięcia krwi.
objawy niedoboru: krwawienia, przedłużony czas krzepnięcia krwi.
#5. TIAMINA (B1) – rozpuszczalna w wodzie
źródła: mięso, produkty zbożowe, jarzyny, drożdże.
funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.
objawy niedoboru: choroba beri-beri, utrata apetytu, osłabienie.
#6. RYBOFLAWINA (B2) – rozpuszczalna w wodzie
źródła: mleko, jaja, ryby, zielone jarzyny.
funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.
objawy niedoboru: owrzodzenia skóry, śluzówek, przewodu pokarmowego oraz spojówek.
#7. NIACYNA (PP) – rozpuszczalna w wodzie
źródła: ryby, mięso, kiełki roślin, mleko, drożdże, zielone jarzyny.
funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.
objawy niedoboru: pelagra: zmiany skórne, zaburzenia przewodu pokarmowego i układu nerwowego.
#8. KWAS PANTOTENOWY – rozpuszczalny w wodzie
źródła: większość produktów spożywczych, głównie jaja, drożdże.
funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.
objawy niedoboru: bóle głowy, zmęczenie, osłabienie koordynacji mięśniowej.
#9. PIRYDOKSYNA (B6) – rozpuszczalna w wodzie
źródła: większość produktów spożywczych, głównie mięso, kapusta, ziemniaki.
funkcja: synteza aminokwasów, przemiany energetyczne.
objawy niedoboru: nudności, biegunka, utrata wagi, anemia, drgawki.
#10. BIOTYNA (H) – rozpuszczalna w wodzie
źródła: większość produktów spożywczych, głównie mleko, drożdże, żółtko jaj, wątroba.
funkcja: koenzym w przemianach energetycznych.
objawy niedoboru: łojotokowe zapalenie skóry.
#11. KWAS FOLIOWY – rozpuszczalny w wodzie
źródła: zielone jarzyny, nerki, wątroba.
funkcje: wzrost, dojrzewanie czerwonych krwinek.
objawy niedoboru: forma anemii, zmiany w układzie nerwowym.
#12. KOBALAMINA (B12) – rozpuszczalna w wodzie
źródła: mięso, ryby, mleko, drożdże, niektóre jarzyny zielone.
funkcja: podobnie jak kwas foliowy.
objawy niedoboru: podobnie jak kwas foliowy.
#13. KWAS ASKORBINOWY (C) – rozpuszczalny w wodzie
źródła: owoce, jarzyny zielone.
funkcja: tworzenie kolagenu.
objawy niedoboru: szkorbut: obrzęk dziąseł, wypadanie zębów, krwawienia, osłabienie.
Polecamy: Witaminowy skład owoców
Źródło tekstu: Ilustrowany słownik biologiczny, dodatek 1, wyd. Ossolineum | Źródło zdjęć: Pinterest