Lubisz masło orzechowe, ale obawiasz się, że jest ono niezdrowe? Nic bardziej mylnego! Z tego wpisu dowiesz się, dlaczego możesz po nie śmiało sięgać.
5 powodów, dla których powinnaś częściej jeść masło orzechowe
#1. Zawiera wiele składników mineralnych
Masło orzechowe jest nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Zawiera między innymi potas, magnez i fosfor. Substancje te korzystnie wpływają na pracę serca czy gospodarkę wodno-elektrolitową człowieka.
#2. Jest pełne witamin
Faktem jest, że masło orzechowe zawiera dużą dawkę witaminy E i witamin z grupy B, zwłaszcza B3. Pierwsza z nich – witamina E – świetnie wpływa na skórę oraz włosy. Z kolei witamina B3 obniża poziom cholesterolu. Ponadto znajdziemy tam również witaminę B1, B2 i B6. Wszystkie one wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy.
#3. Zawiera dużo białka
Jesteś wegetarianką? A może intensywnie uprawiasz sport? W takim razie masło orzechowe powinno na stałe zagościć w Twoim jadłospisie. 100 gram masła zawiera aż 25 gram białka.
#4. Wspomaga odchudzanie
Być może ciężko w to wierzyć, ale masło orzechowe naprawdę wspomaga odchudzanie! Produkt ten ma w sobie błonnik pokarmowy, który znany jest z tego, że pobudza przemianę materii, a zarazem zapewnia uczucie sytości na długi czas.
#5. Wspiera pracę mózgu
Udowodniono, że zawarte w maśle orzechowym kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, mają pozytywny wpływ na pracę mózgu. Śmiało możemy stwierdzić, że po zjedzeniu masła orzechowego, Twoja koncentracja i zdolność do zapamiętywania, powinny ulec poprawie.
Lubisz masło orzechowe? Daj nam znać, w jakiej formie jesz je najczęściej!
Źródło tekstu: https://bartnikmazowiecki.pl/blog/aktualnosci-z-pasieki/dlaczego-warto-jesc-maslo-orzechowe