Zobacz nasze propozycje przepisów na ciepłe napoje, idealne na zimowe wieczory!
Zima zbliża się wielkimi krokami i mimo że w większej części Polski śniegu jeszcze nie ma, to już możemy odczuć zimową aurę. Właśnie w takie mroźne dni nie ma nic lepszego od ciepłego koca, ulubionego serialu i szklanki ciepłego napoju 🙂 Poniżej znajdziesz różne przepisy na napoje, które rozgrzeją Twój organizm i pobudzą kubki smakowe.
5 przepisów na rozgrzewające napoje idealne na zimę
#1. Gorąca czekolada z chilli
- 100 g mlecznej czekolady;
- 50 g gorzkiej czekolady;
- 1/2 szklanki mleka;
- 1/4 szklanki śmietanki;
- przyprawa chilli.
Przygotowanie: Mleko i śmietankę rozpuść w rondelku z czekoladą (aż całość się rozpuści) i dopraw chilli według uznania. Przelej do kubeczka i opcjonalnie udekoruj bitą śmietaną.
#2. Kakao z czekoladą i orzechami
- 3/4 szklanki mleka;
- 3/4 szklanki wody;
- kilka kostek czekolady mlecznej;
- 10 dag orzechów laskowych i tyle samo słodkich migdałów;
- 2 łyżki gorzkiego kakao;
- laska wanilii (opcjonalnie).
Przygotowanie: Mleko zagotuj z wodą, dodaj miąższ z przeciętej wzdłuż laski wanilii, przykryj garnek i tak gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Podpraż na patelni orzechy i migdały aż zmienią kolor na złoty, po czym posiekaj je na drobno nożem lub w blenderze. Czekoladę pokrój bardzo drobno. Wymieszaj mleko z kakao. Do mleka dodaj rozdrobnione orzechy i migdały, wlej do kubków i posyp czekoladą.
#3. Świąteczna kawa z przyprawami
- 1 filiżanka kawy;
- 1 łyżeczka cukru (lub więcej według uznania);
- po łyżeczce: mielonego cynamonu i imbiru;
- pół łyżeczki mielonych goździków;
- bita śmietana.
Przygotowanie: Zaparz kawę, a następnie dodaj do niej połowę przypraw i cukier. Drugą połowę przypraw wymieszaj z bitą śmietaną. Przelej kawę do kubka i nałóż na nią bitą śmietanę z przyprawami.
#4. Herbata z jabłkiem i przyprawami
- torebka czarnej herbaty;
- 2 cząstki jabłka;
- szczypta mielonego cynamonu i (opcjonalnie) kardamonu;
- kawałek korzenia imbiru (lub szczypta mielonego);
- goździki – kilka sztuk;
- 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie: Zaparz herbatę. Do kubka włóż kawałki jabłka, dodaj goździki, pokrojony imbir i pozostałe przyprawy. Zalej gorącą herbatą i posłodź miodem. Jeśli nie lubisz pływających goździków w napoju, możesz wbić je w kawałki jabłek.
#5. Herbata bawarka z przyprawami
- 1 łyżeczka sypanej, czarnej herbaty;
- 1 szklanka wody;
- 150 ml mleka;
- laska cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego);
- szczypta gałki muszkatołowej;
- mielone goździki – kilka sztuk;
- cukier do smaku – według uznania.
Przygotowanie: Do wody i mleka dodaj wszystkie przyprawy oraz cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez kilka minut.
Źródło tekstu: http://mama-dobra-rada.pl/cieple-napoje-bezalkoholowe-przepisy || Źródło zdjęć: Pexels