Co zrobić aby awokado zmiękło?
Co zrobić aby awokado zmiękło?

Awokado to niepozornie wyglądający owoc, który zawiera w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Z tego wpisu dowiesz się, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

Dlaczego warto jeść awokado?

Oto 5 powodów, dla których zdecydowanie powinnaś jeść częściej awokado.

#1. Awokado zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre choroby

Czy wiedziałaś o tym, że regularne spożywanie awokado zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, depresję i niektóre nowotwory? Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że masz większą szansę na uniknięcie raka żołądka, szyjki macicy oraz trzustki.

#2. Awokado wspiera Twój wzrok

Awokado jest dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny, czyli związków organicznych, które znajdują się w tkance oka. Co ważne, chronią one ten narząd i minimalizują uszkodzenia, wynikające z promieniowania słonecznego.

#3. Awokado wspiera Twój układ pokarmowy

W tym owocu znajduje się m.in. błonnik, który doskonale wspomaga pracę jelit, poprzez wspieranie ich mikrobiomu. Równowaga w jelitach wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy, a co za tym idzie, chroni nas przed stanem zapalnym oraz wieloma chorobami.

#4. Awokado sprzyja regularnym wypróżnieniom

Regularne wydalanie toksycznych substancji jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawarty w awokado błonnik wspiera ten proces. Dodatkowo awokado przyspiesza metabolizm, co sprzyja chudnięciu.

#5. Awokado chroni Twoje serce

Z pewnością nie zdawałaś sobie sprawy z tego że, na każde 100 g awokado przypada około 76 mg beta-sitosterolu, czyli naturalnego sterolu roślinnego. Przy regularnym spożywaniu, pomaga w utrzymaniu  odpowiedniego poziomu cholesterolu. Jest on istotny w prawidłowym działaniu serca i naczyń krwionośnych.

Pomysły na przyrządzenie awokado

Wiesz już, dlaczego powinnaś jeść częściej awokado, ale jak je przyrządzić, aby było smaczne? Możesz je pokroić w plastry i dodać do kanapki albo rozgnieść widelcem na papkę i wymieszać z ugotowanym na twardo jajkiem, tworząc pyszną pastę kanapkową. Awokado świetnie smakuje zapieczone z pokrojonymi w kostkę pomidorami i zalane jajkiem. Koniecznie wypróbuj również domowej roboty krem czekoladowy na bazie tego pysznego owocu.

Lubisz jeść awokado, czy dotąd unikałaś go w swojej diecie? Daj nam znać w komentarzu!

Czytaj także: 4 zdrowotne powody, dla których warto przestać jeść cukier

dojrzałe awokado
dojrzałe awokado

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj