Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc podrzucamy Ci jesienne przepisy z dynią w roli głównej.
Dynia to nasze ulubione, jesienne warzywo. Kochamy ją za jej wszechstronność – można ją jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Na dodatek w przypadku dyni można wykorzystać nie tylko miąższ, ale również skórę i pestki. Nic się nie zmarnuje 🙂
Jesienne przepisy z dynią
#1. Risotto dyniowe. Ta potrawa to nasza coroczna tradycja. Najczęściej przygotowujemy te potrawę ze świeżej dyni, ale jednocześnie robimy paczkę (albo kilka) na później i mrozimy. Przepis na risotto z dynią pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Znajdziecie bez problemu 🙂
Jeżeli chodzi o sam przepis to my nigdy nie moczymy dyni w mleku (skleroza i brak czasu) i podsmażamy od razu całą dynię, bo ta dodana później nie zdążyła zmięknąć. W naszym przypadku przygotowanie potrawy trwa dłużej niż jest to podane w przepisie, ale warto poczekać 🙂 Super smakuje też, jeśli dodamy kurczaka.
#2. Zupa krem z dyni. Właściwie jest to zupa dyniowo-pomidorowa. Oprócz dyni dajemy również puszkę pomidorów i ewentualnie świeże.
Składniki:
– Porcja dyni pokrojona w kostkę (ilość wedle uznania);
– Cebula;
– Pomidory z puszki i ewentualnie kilka świeżych;
– Łyżka masła / olej do podsmażenia warzyw
– Sól, pieprz, ulubione przyprawy;
– Kostka rosołowa + woda (1 kostka na pół litra wody).
Przygotowanie: Cebulę podsmażamy na maśle lub oleju. Po chwili dodajemy dynię i smażymy tak aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i doprawiamy. Dodajemy kostkę rosołową (albo kilka) i wodę. Gotujemy na małym ogniu do miękkości dyni. Zdejmujemy z ognia, blendujemy i ponownie doprowadza my do wrzenia. Można dodać odrobinę jogurtu naturalnego do smaku.
#3. Puree z dyni. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a stanowi bazę wielu potraw, wiec warto je przygotować. Dynie kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na blasze skórą do dołu. Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry i blendujemy go, aby uzyskać gładką masę. Takie puree można zamrozić na później.
#4. Ciasteczka dyniowe. Idealne jako drugie śniadanie lub dodatek do kawy. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów zarówno fit, jak i tych nieco bardziej kalorycznych.
#5. Placuszki z dyni. Jeśli lubisz placuszki z patelni, to koniecznie wypróbuj te z dyni.
Składniki:
– szklanka puree z dyni;
– szklanka mąki (może być potrzebne trochę więcej);
– 1 jajko;
– cukier/miód (według uznania);
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– olej do smażenia.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce. Nakładaj łyżką na patelnię i smaż z obu stron.
Znasz więcej przepisów z wykorzystaniem dyni? Chętnie je poznamy!
Czytaj także: Co robić jesienią?
Źródło zdjęć: Pixabay | Favim