W dzisiejszym wpisie pokażemy Ci, jak szybko zrobić przepyszne batoniki musli!

Chciałabyś schudnąć, ale nie umiesz zrezygnować ze słodyczy? A może z powodu braku pomysłów na zdrowe przekąski często sięgasz po niezdrowe rzeczy? Mamy dla Ciebie super rozwiązanie! Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i zdrowe batoniki musli. Nie ma w nich cukru, za to są płatki owsiane i suszone owoce, więc jest to dobra alternatywa dla popularnych, sklepowych słodkości.

Składniki:

250 g płatków owsianych;
100 g suszonych moreli;
50 g suszonej żurawiny;
50 g rodzynek;
2 jajka;
1 białko;
3 łyżki płynnego oleju kokosowego;
2 łyżki płynnego miodu.
Jeśli lubisz, możesz do batoników dodać również suszone śliwki, pokruszone orzechy, wiórki kokosowe a płynny miód zastąpić syropem klonowym lub masłem orzechowym. Możliwości masz mnóstwo, więc testuj i zmieniaj składniki, aby stworzyć swój ulubiony smak 🙂

Przygotowanie:

Płatki owsiane mieszamy z drobno pokrojonymi owocami, jajkami, białkiem, olejem kokosowym i miodem. Odstawiamy na 30 minut, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły, a płatki napęczniały.

Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę i mocno ją dociskamy, jednocześnie wyrównując jej powierzchnię. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Przed pokrojeniem, placek dobrze studzimy. Trzymać w szczelnym pojemniczku.

Czytaj także: 5 przepisów na fit śniadanie cz. 2

batoniki musli

Źródło zdjęć: https://www.thediva-dish.com

PODZIEL SIĘ

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here