Wszystko, co musisz wiedzieć o bakingu

2
3186

Jeżeli jeszcze nie wiesz, dlaczego o bakingu jest tak głośno lub chcesz wiedzieć o nim więcej, to ten wpis jest idealny dla Ciebie!

Baking pochodzi oczywiście od angielskiego słowa ‘bake’ – co oznacza piec. W świecie wizażystek jest to technika makijażu z użyciem pudru sypkiego, która ma na celu utrwalenie makijażu, wygładzenie twarzy, ale również zaznaczenie konturowania.

Do bakingu potrzebujesz: 
  • Wilgotnej gąbki;
  • Dużego, ale miękkiego i delikatnego pędzla;
  • Sypkiego pudru.
Cechy pudru idealnego:
  • Transparentny;
  • O właściwościach matujących (uważaj, aby mat nie był płaski i żeby skóra wyglądała po nim zdrowo);
  • Utrwalający;
  • Wygładzający twarz.
Baking krok po kroku:

1. Nałóż swoją standardową bazę. Zaaplikuj na twarz, to co zwykle: podkład, korektor, odrobinę zwykłego pudru na strefę T. Upewnij się, że kosmetyki są dobrze wklepane – a w szczególności korektor pod oczami.

2. Wysyp puder na wieczko i nakładaj na twarz. Pudruj skórę nadal wilgotną gąbeczką – wklepuj puder miejsce przy miejscu, aby niczego nie ominąć. Puder aplikuj tam, gdzie chcesz utrwalić produkt pod spodem – na przykład korektor lub na te okolice, które chcesz rozjaśnić – na przykład obszar pod oczami lub grzbiet nosa. Możesz także wykonturować twarz na sucho, a następnie przypudrować okolicę pod bronzerem.

3. Poczekaj. Puder musi “poleżeć” na skórze, aby później dobrze na niej wyglądał, więc musisz trochę poczekać. W tym czasie możesz dokończyć resztę makijażu, np. pomalować brwi lub oczy.

4. Omieć puder. Dużym pędzlem zmieć puder z twarzy. Zrób to delikatnymi ruchami, aby nie zetrzeć podkładu pod spodem.

5. Wykończ makijaż. Dalej nakładaj kosmetyki normalnie – zaaplikuj róż, rozświetlacz, wykończ oczy, usta. Jeżeli przeszkadza Ci uczucie pudrowości na twarzy, ale chcesz zachować trwałość makijażu, użyj mgiełki utrwalającej. Zdejmie ona płaski mat i suchość z twarzy, nada odrobiny zdrowego blasku, a makijaż nadal będzie długotrwały.

Uwaga! Jeśli twarz po bakingu uzyskała tzw. efekt ciastka, oznacza to, że musisz zmienić puder. Metodą prób i błędów na pewno znajdziesz ten idealny 🙂

Czytaj także: Jaki puder wybrać?

Wszystko co musisz wiedzieć o bakingu

Źródło zdjęć: http://pl.pinterest.com

PODZIEL SIĘ

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here