Poznaj 10 ważnych faktów o zdrowym żywieniu!
W internecie aż roi się od różnych informacji na temat żywienia, jednak nie wszystkie są prawdziwe. W tym wpisie przedstawimy fakty o zdrowym żywieniu, które zostały potwierdzone przez dietetyków.
10 faktów o zdrowym żywieniu, które powinnaś znać
1. Kawa wspomaga trawienie
Związki zawarte w kawie wpływają na pracę układu pokarmowego. Wypicie filiżanki kawy przyspiesza pracę jelit, jednak aby nie podrażnić żołądka, nie należy pić jej przed, a raczej po posiłku.
2. Dania typu fast food są szkodliwe dla zdrowia
Szybkie dania oraz gotowe przekąski zawierają w sobie mnóstwo kalorii, tłuszczu oraz soli. Nie dość, że są szkodliwe, to nie zawierają żadnych składników mineralnych, ani witamin. Z tego właśnie powodu należy ograniczyć ich spożycie do minimum.
3. Sól jest niezdrowa
Chociaż większość z nas nie wyobraża sobie rezygnacji z soli, bo nadaje smaku naszym ulubionym potrawom, to prawda jest taka, że powinniśmy ją ograniczać w naszej codziennej diecie. Nazywana białą śmiercią powoduje zatrzymanie wody w organizmie, ale może także prowadzić do nadciśnienia, demencji, a nawet raka żołądka!
4. Ciemne pieczywo jest zdrowsze niż białe
Pieczywo wytworzone z mąki pełnoziarnistej zawiera błonnik i jest bogate w różne składniki mineralne, co czyni je zdrowszym od białego pieczywa. Niestety w sklepach często można natrafić na chleby oraz bułki barwione karmelem lub słodem jęczmiennym, które tylko udają pełnoziarniste. Należy w miarę możliwości zawsze czytać składy.
5. Dania z proszku pomagają schudnąć
Spożywanie koktajli, puddingów, naleśników czy omletów z proszku może być skuteczne w walce o szczupłą sylwetkę, jednak należy być w ich przypadku ostrożnym. Diety oparte o dania z proszku to rozwiązanie na krótką metę, które grozi efektem jojo, po powrocie do dawnych nawyków żywieniowych.
6. Nie wszystkie ryby są zdrowe
Większość ryb jest zalecana w naszej codziennej diecie, jednak należy uważać na tuńczyka, który może zawierać w sobie metale ciężkie. Z kolei łososie hodowlane mogą zawierać w sobie antybiotyki. Najlepiej wybierać nasze rodzime ryby, takie jak: dorsze, śledzie, mintaje czy flądry.
7. Pomidor i ogórek to złe połączenie
Nie należy łączyć na talerzu pomidora z ogórkiem, gdyż askorbinaza zawarta w ogórkach utlenia witaminę C, którą zawierają pomidory.
8. Jajka mogą podwyższać zły cholesterol
Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny zwrócić uwagę na sposób przyrządzania jajek. Lepiej jest je gotować niż smażyć, gdyż smażenie na tłuszczu podnosi poziom cholesterolu.
9. Cebula oraz czosnek pomagają przy przeziębieniu
Warzywa te działają podobnie jak antybiotyki, zabijając bakterie, a ponadto wspomagają układ odpornościowy. Najlepiej robić z nich syropy i stosować w początkowym stadium przeziębienia.
10. Soki owocowe są zdrowe
Soki owocowe zawierają mnóstwo witamin, dlatego jak najbardziej należy je pić, jednak muszą one być świeżo wyciśnięte. Te z kartonika nie dość, że nie są tak dobre dla naszego zdrowia, to jeszcze zawierają w sobie bardzo dużo cukru, który nie jest wskazany w naszej diecie.
Wiedziałaś o tych faktach? A może znasz ich więcej? Napisz je koniecznie w komentarzu!
Polecamy: 10 mitów o żywieniu, które powinnaś znać!
Źródła tekstu:
https://www.miastowformie.pl/artykul/763-fakty-i-mity-zdrowego-odzywiania
https://dietetycy.org.pl/20-faktow-mitow-zywieniowych/
https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-jedzenie-fakty-mity-temat-tego-czym-wlasciwie
https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/prawdy-i-mity-o-jedzeniu-o-jedzeniu-i-zdrowym-odzywianiu-aa-LCwm-N3kf-uQpD.html