W tym wpisie znajdziesz 6 przepisów na pyszne napoje, idealne na zimne jesienno-zimowe wieczory.
Jesienią każdy z nas marzy o tym, aby wieczorem móc odpocząć pod wełnianym kocem, trzymając w ręce kubek z czymś ciepłym do picia. W tym wpisie przygotowaliśmy dla Was sześć łatwych przepisów na przepyszne, rozgrzewające napoje.
Ciepłe napoje na zimne wieczory
#1. Gorąca czekolada
Składniki na dwie porcje:
- pół litra mleka;
- 100 ml śmietany 18%;
- 70 g czekolady o zawartości kakao około 70%, drobno posiekanej;
- 30 g czekolady mlecznej, drobno posiekanej;
- pół łyżeczki cynamonu;
- szczyptę soli.
Przygotowanie: Około 150 ml mleka podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż cała się rozpuści i dodajemy resztę mleka oraz śmietankę. Podgrzewamy do momentu aż mikstura będzie gorąca, lecz nie będzie się gotować, dodajemy cynamon oraz sól. Przed podaniem warto energiczniej zamieszać napój – spowoduje to powstanie przyjemnej pianki na powierzchni czekolady.
#2. Gorąca biała czekolada
Składniki na jedną porcję:
- 200g białej czekolady;
- 1 szklankę mleka;
- ziarenka z 1/2 laski wanilii;
- 1-2 łyżek mleka w proszku;
- ok 50-100 ml płynnej kremówki.
Przygotowanie: W rondelku na średnim ogniu roztapiamy połamaną na kawałki czekoladę w 3/4 szklanki mleka z dodatkiem ziarenek wanilii. Gdy całość będzie gorąca i jednolita, wlewamy do niej resztę mleka połączoną z mlekiem w proszku i energicznie mieszamy do czasu, aż konsystencja będzie idealnie gładka bez ewentualnych grudek i ładnie zgęstnieje. Czekoladę przelewamy do szklanki dekorujemy lekko ubitą kremówką.
#3. Cappuccino
Składniki na jedną porcję:
- kawa (lepsza będzie z ekspresu, ale rozpuszczalna też może być);
- 150 ml mleka (najlepiej 2% lub 3,2%);
- cukier brązowy (opcjonalnie);
- spieniacz do mleka (lub mikser);
- starta czekolada, kakao lub cynamon do posypania na wierzch.
Przygotowanie: W małym garnku podgrzewamy mleko do temperatury 60-70 stopni i spieniamy spieniaczem (lub mikserem). Zaparzamy kawę (można ją posłodzić). Wlewamy powoli spienione mleko tak, aby pianka pozostała na wierzchu. Kawę można udekorować czekoladą, kakao lub cynamonem. Gotowe!
#4. Kakao
Składniki na jedną porcję:
- 1 szklankę mleka;
- 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub odrobinę miąższu z laski wanilii (około 1/4);
- cukier biały lub brązowy (w zależności od preferencji).
Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka i dodajemy cukier (lub miąższ). Kakao wsypać do szklanki i zalać gorącym mlekiem. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność napoju, cukier zastąp ksylitolem lub miodem. Możesz również dodać odrobinę cynamonu dla smaku.
#5. Czarna herbata z jabłkiem i cynamonem
Składniki na jedną porcję:
- 1 łyżeczkę czarnej herbaty (lub torebkę);
- 1 łyżeczkę suszonego jabłka;
- odrobinę cynamonu;
- 2 goździki.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około 4 minuty.
#6. Herbata z lipy, maliny i miodu
Składniki na jedną porcję:
- 1 łyżkę kwiatu lipy i 1 łyżkę suszonych malin,
- 1 łyżeczkę miodu.
Przygotowanie: Lipę i maliny zalewamy wrzątkiem, parzymy przez około 10 minut, a następnie dosładzamy łyżeczką miodu.