W tym wpisie znajdziesz 6 przepisów na pyszne napoje, idealne na zimne jesienno-zimowe wieczory.

Jesienią każdy z nas marzy o tym, aby wieczorem móc odpocząć pod wełnianym kocem, trzymając w ręce kubek z czymś ciepłym do picia. W tym wpisie przygotowaliśmy dla Was sześć łatwych przepisów na przepyszne, rozgrzewające napoje.

Ciepłe napoje na zimne wieczory

#1. Gorąca czekolada

Składniki na dwie porcje:

  • pół litra mleka;
  • 100 ml śmietany 18%;
  • 70 g czekolady o zawartości kakao około 70%, drobno posiekanej;
  • 30 g czekolady mlecznej, drobno posiekanej;
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • szczyptę soli.

Przygotowanie: Około 150 ml mleka podgrzewamy na średnim ogniu i wrzucamy czekoladę. Mieszamy aż cała się rozpuści i dodajemy resztę mleka oraz śmietankę. Podgrzewamy do momentu aż mikstura będzie gorąca, lecz nie będzie się gotować,  dodajemy cynamon oraz sól. Przed podaniem warto energiczniej zamieszać napój – spowoduje to powstanie przyjemnej pianki na powierzchni czekolady.

#2. Gorąca biała czekolada

Składniki na jedną porcję:

  • 200g białej czekolady;
  • 1 szklankę mleka;
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii;
  • 1-2 łyżek mleka w proszku;
  • ok 50-100 ml płynnej kremówki.

Przygotowanie: W rondelku na średnim ogniu roztapiamy połamaną na kawałki czekoladę w 3/4 szklanki mleka z dodatkiem ziarenek wanilii. Gdy całość będzie gorąca i jednolita, wlewamy do niej resztę mleka połączoną z mlekiem w proszku i energicznie mieszamy do czasu, aż konsystencja będzie idealnie gładka bez ewentualnych grudek i ładnie zgęstnieje. Czekoladę przelewamy do szklanki dekorujemy lekko ubitą kremówką.

#3. Cappuccino

Składniki na jedną porcję:

  • kawa (lepsza będzie z ekspresu, ale rozpuszczalna też może być);
  • 150 ml mleka (najlepiej 2% lub 3,2%);
  • cukier brązowy (opcjonalnie);
  • spieniacz do mleka (lub mikser);
  • starta czekolada, kakao lub cynamon do posypania na wierzch.

Przygotowanie: W małym garnku podgrzewamy mleko do temperatury 60-70 stopni i spieniamy spieniaczem (lub mikserem). Zaparzamy kawę (można ją posłodzić). Wlewamy powoli spienione mleko tak, aby pianka pozostała na wierzchu. Kawę można udekorować czekoladą, kakao lub cynamonem. Gotowe!

#4. Kakao

Składniki na jedną porcję:

  • 1 szklankę mleka;
  • 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub odrobinę miąższu z laski wanilii (około 1/4);
  • cukier biały lub brązowy (w zależności od preferencji).

Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka i dodajemy cukier (lub miąższ). Kakao wsypać do szklanki i zalać gorącym mlekiem. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność napoju, cukier zastąp ksylitolem lub miodem. Możesz również dodać odrobinę cynamonu dla smaku.

#5. Czarna herbata z jabłkiem i cynamonem

Składniki na jedną porcję:

  • 1 łyżeczkę czarnej herbaty (lub torebkę);
  • 1 łyżeczkę suszonego jabłka;
  • odrobinę cynamonu;
  • 2 goździki.

Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez około 4 minuty.

#6. Herbata z lipy, maliny i miodu

Składniki na jedną porcję:

  • 1 łyżkę kwiatu lipy i 1 łyżkę suszonych malin,
  • 1 łyżeczkę miodu.

Przygotowanie: Lipę i maliny zalewamy wrzątkiem, parzymy przez około 10 minut, a następnie dosładzamy łyżeczką miodu.

rozgrzewające napoje na jesień
Pexels

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here