Marzysz o pięknych włosach, gładkiej cerze i mocnych paznokciach? Możesz to wszystko mieć, dzięki piciu drożdży!
Dlaczego warto pić drożdże?
Drożdże to nic innego, jak grzyby (organizmy jednokomórkowe), które rozkładają cukry proste. W swoim składzie zawierają witaminy z grupy B, minerały (m.in. miedź, potas, chrom, cynk, mangan, magnez, selen, żelazo), a także aminokwasy.
Picie drożdży, choć nie należy do najprzyjemniejszych czynności (ze względu na smak), niesie za sobą wiele korzyści:
1. Sposób na zdrowe i długie włosy
Picie drożdży powoduje uzupełnienie braków witamin i aminokwasów, które są bardzo ważne dla kondycji naszych włosów. Regularne picie drożdży wzmacnia włosy, redukuje ich szorstkość i zmniejsza wypadanie.
2. Piękna i gładka cera
Drożdże posiadają działanie oczyszczające i tonizujące, dlatego często wykorzystuje się je w produktach przeznaczonych do skóry trądzikowej lub suchej. Jeżeli na naszej skórze pojawiają się krosty możemy wykonać z nich maseczkę, ponieważ posiadają również właściwości antybakteryjne. Maskę wykonasz mieszając ? kostki drożdży piekarskich z łyżeczką ciepłego mleka.
3. Mocne paznokcie
Dzięki piciu tej wspaniałej miksturki, będziemy mieć piękne, długie i mocne paznokcie.
4. Odchudzanie
Drożdże poprawiają metabolizm i regulują poziom cukru we krwi, co hamuje apetyt na słodycze, a także wpływają na pracę trzustki, dzięki czemu mamy mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami.
5. Zdrowie
Kuracja drożdżami może pomóc w przypadku wielu dolegliwości, jakich jak: ogólne osłabienie, obniżona odporność organizmu, wyczerpanie. Pomoże także na migrenowe bóle głowy, choroby układu krążenia, spadek koncentracji, problemy z zasypianiem, łojotok, łupież, cukrzycę oraz różne schorzenia skóry (np. zajady).
Jak stosować drożdże?
Około 1/3 kostki świeżych drożdży piekarskich należy rozkruszyć, zalać połową szklanki wrzącej wody albo mleka (może być więcej niż pół szklanki), dokładnie wymieszać i przestudzić, a następnie wypić. Stosować 2-4 razy w tygodniu. Drożdże muszą być zalane wrzątkiem to po, by je zabić ? w przeciwnym wypadku będą fermentować w układzie pokarmowym, powodując różne dolegliwości. Żywe drożdże żywią się ponadto witaminami, które są potrzebne naszemu organizmowi. Mikstury nie należy słodzić, gdyż cukier obniża działanie drożdży i przyswajalność składników odżywczych.
Jak długo można pić drożdże?
Standardowa kuracja wynosi 3 miesiące. Po tym okresie należy zrobić przynajmniej 1-miesięczną przerwę, by nasz organizm nie przyzwyczaił się do większej ilości witamin. Można również pić drożdże przez 3 tygodnie i po tym okresie, zrobić tydzień przerwy.
Jeżeli nie jesteś przekonana do picia mikstury, możesz nabyć w aptece tabletki z drożdży piwnych, jednak ich skuteczność jest niecno mniejsza.
Jeśli zamiast wody do drożdży dodam mleko ono też musi być zagotowane?
Tak 🙂 Jeśli wypijemy je rozpuszczone w letniej lub zimnej wodzie, to będą stanowić ?konkurencję” dla naszej flory bakteryjnej, co może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.