Lubisz chrupać chipsy? Sprawdź, jak wpływają one na Twoje zdrowie i urodę!

Nie od dziś wiadomo, że chipsy (choć tak pyszne), są niezdrowe dla naszego organizmu. Co dokładnie przemawia na ich niekorzyść? Przekonaj się!

Dlaczego kawałek ziemniaka usmażonego w głębokim tłuszczu jest tak niezdrowy? Spowodowane jest to ogromną ilością soli, a także sztucznych aromatów i barwników.

Mogą przyczyniać się do otyłości. Zawarte w chipsach tłuszcze to puste kalorie, które jedzone w dużych ilościach, mogą powodować wzrost wagi.

Zatrzymują wodę w organizmie. Winna jest temu oczywiście sól, której w chipsach jest bardzo dużo, a prowadzi to do przyrostu masy ciała. Paczka 150g to około 800 kcal, więc jeśli popijesz ją napojem gazowanym, nie powinnaś właściwie już prawie nic więcej jeść, aby zachować aktualną wagę.

Powodują choroby. Regularne spożywanie chipsów może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego, a konsekwencji chorób serca (zawał) oraz udaru mózgu.

Mogą uzależniać. Nie do końca wiadomo, który ze składników powoduje uzależnienie – cukier, sól, a może przyprawy i aromaty? Być może idealnie wymierzone proporcje wszystkich składników sprawiają, że sięgasz po jednego chipsa, a po chwili nie ma całej paczki.

Pamiętaj, że chipsy nie mają żadnych właściwości odżywczych, za to same niezdrowe składniki. Jak żyć bez chipsów? Wcale nie musisz tego robić! Wystarczy, że poświęcisz chwilę i zrobisz w domu zdrowszą wersję tej przekąski.

Domowe chipsy lub frytki z warzyw. Pokrój warzywa w słupki lub cienkie plasterki (wykorzystaj ziemniaki, bataty, marchew, buraki lub cukinię), skrop je oliwą, dopraw ziołami i upiecz w piekarniku. Możesz do nich zrobić sos na bazie jogurtu naturalnego albo greckiego.

Źródło tekstu: http://www.dlanastolatek.pl || Źródło zdjęć: http://weheartit.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Wpisz tutaj swoje imię