Źródło: https://www.theendlessmeal.com/peanut-butter-oatmeal

Jeżeli zastanawiasz się, jak gotować kaszę jaglaną i dodatkowo szukasz pomysłów na smaczne przepisy z wykorzystaniem kaszy, to ten wpis jest dla Ciebie.

Kasza jaglana przyrządzana jest z prosa i jest jedną z najbardziej zdrowych kasz. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, miedź i żelazo, a ponadto posiada właściwości antywirusowe, nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Źle ugotowana kasza będzie mieć gorzki, nieprzyjemny posmak. Na szczęście pozbycie się go nie jest trudne. Kaszę jaglaną należy wpierw przepłukać w zimnej wodzie, a następnie w gorącej. Można na koniec przepłukać ją jeszcze raz w zimnej wodzie (tak dla pewności), ale nie jest to niezbędne. Jeśli mamy kaszę w woreczkach to nie będzie z tym problemu. W przeciwnym razie potrzebne będzie nam sitko o drobnych oczkach.

W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Standardowo przyjmuje się 1,25 – 1,5 szklanki wody (lub mleka) na 1 szklankę kaszy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy do niej kaszę, mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Dobrze jest nie ruszać pokrywki podczas gotowania, dlatego najlepsza będzie do tego tego szklana, która umożliwi nam kontrolę całego procesu. Ogień należy zmniejszyć, żeby woda nie zaczęła kipieć. Odmierzamy 13-15 minut (trzeba kontrolować czas, aby woda nie wyparowała całkiem, bo kasza nam się przypali), wyłączamy gaz i nie ruszamy garnka przez następne 5 minut. Gotowe!

W zależności, czy chcemy jeść kaszę na słodko, czy na słono, możemy dodać do niej w trakcie gotowania, np.: cukier, miód, wanilię, suszone daktyle, przyprawę warzywną itp.

Odżywki i suplementy - porównaj na Ceneo

Przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej

Budyń jaglany

Jest banalnie prosty do zrobienia, a smakuje pysznie i na dodatek jest o wiele zdrowszy niż ten kupny.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 1-2 banany;
  • opcjonalnie: ksylitol, miód, 1 gruszka, sos czekoladowy

Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z powyższym opisem, tylko zamiast wody, wykorzystujemy mleko. Do mleka można dosypać 1-2 łyżki ksylitolu lub miodu, ale nie jest to konieczne. Kaszę lekko wystudzić i zblendować z bananem na gładki krem. Na wierz można skroić gruszkę i polać odrobiną sosu czekoladowego (lub pokrojoną na drobne kawałki kostką czekolady).

Mięsno-jaglane pulpeciki

Osoby, którym ciężko jest zrezygnować z mięsa, wcale nie muszą tego robić. Wystarczy dodać do niego kaszę jaglaną, która w tym wypadku będzie praktycznie niewyczuwalna, a podniesie wartości odżywcze całego dania.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego;
  • pół szklanki kaszy jaglanej;
  • 1,25 szklanki wody;
  • 1 jajko;
  • cebula, czosnek, przyprawy – wedle uznania;
  • opcjonalnie: bułka tarta.

Przygotowanie: Kaszę ugotować i ostudzić. Można ją zblendować lub po prostu wymieszać rękami z mięsem i podsmażoną wcześniej cebulą, czosnkiem oraz z przyprawami. Dodać jajko. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dosypać odrobinę bułki tartej. Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć na patelni. Podawać z sosem i makaronem lub ryżem.

Zapiekana jaglanka z jabłkiem i cynamonem

Kasza jaglana smakuje pysznie również w wersji z piekarnika.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 1 jabłko;
  • mały jogurt naturalny;
  • cynamon;
  • opcjonalnie: cukier wanilinowy lub ksylitol, 1 łyżka masła.

Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z powyższym opisem (do mleka można dosypać cukier). Jabłko zetrzeć na tarce i posypać cynamonem. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę kaszy, przykryć jabłkami i znowu kaszą. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z jogurtem naturalnym.

Polecamy: Odchudzający koktajl z kiwi

Źródło: https://www.instagram.com/p/Bs2nH-hHKRP/?utm_source=ig_web_button_share_sheet&ref=weheartit

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj