W tym wpisie mamy dla Was kolejny przepis kulinarny, tym razem na domowe bułeczki z rodzynkami.
Mamy nadzieję, że są tu osoby, którym gotowanie czy pieczenie jest bardzo bliskie. A może ktoś w końcu przełamie się i rozpocznie swoją przygodę ze światem kulinarnym? Gorąco do tego zachęcamy i proponujemy wykorzystanie naszej receptury na bułki z rodzynkami. Przepis zakłada wykonanie około 14 bułeczek.
Przepis na pyszne bułeczki z rodzynkami
Składniki na bułeczki:
- 1 kg mąki;
- 0,5 litra mleka;
- 3-4 jajka;
- 20 dag masła;
- 40 g świeżych drożdży;
- 1 łyżka cukru;
- rodzinki (wg uznania).
Sposób przygotowania:
#1. W garnku podgrzać mleko, ale nie doprowadzać do wrzenia.
#2. Do miski wsypać 3 łyżki mąki, cukier, dodać drożdże, mleko. Konsystencja mieszaniny powinna być płynna.
#3. Miskę odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło.
#4. W garnku rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
#5. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe składniki: jajka, mąkę oraz masło.
#6. Zagniatać aż do połączenia składników, a na samym końcu dodać rodzynki.
#7. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
#8. Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez chwilę i podzielić na około 14 części.
#9. Formować bułeczki i rozkładać w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Można też posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.
#10. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni °C.