przepis na bułeczki z rodzynkami
Źródło: dlanastolatek.pl // zaczarowana

W tym wpisie mamy dla Was kolejny przepis kulinarny, tym razem na domowe bułeczki z rodzynkami.

Mamy nadzieję, że są tu osoby, którym gotowanie czy pieczenie jest bardzo bliskie. A może ktoś w końcu przełamie się i rozpocznie swoją przygodę ze światem kulinarnym? Gorąco do tego zachęcamy i proponujemy wykorzystanie naszej receptury na bułki z rodzynkami. Przepis zakłada wykonanie około 14 bułeczek.

Przepis na pyszne bułeczki z rodzynkami

Składniki na bułeczki:

  • 1 kg mąki;
  • 0,5 litra mleka;
  • 3-4 jajka;
  • 20 dag masła;
  • 40 g świeżych drożdży;
  • 1 łyżka cukru;
  • rodzinki (wg uznania).

Sposób przygotowania:

#1. W garnku podgrzać mleko, ale nie doprowadzać do wrzenia.

#2. Do miski wsypać 3 łyżki mąki, cukier, dodać drożdże, mleko. Konsystencja mieszaniny powinna być płynna.

#3. Miskę odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło.

#4. W garnku rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.

#5. Do wyrośniętego ciasta dodać pozostałe składniki: jajka, mąkę oraz masło.

#6. Zagniatać aż do połączenia składników, a na samym końcu dodać rodzynki.

#7. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

#8. Wyrośnięte ciasto wyrabiać przez chwilę i podzielić na około 14 części.

#9. Formować bułeczki i rozkładać w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Można też posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem.

#10. Piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni °C.

Polecamy: Przepis na muffinki z żurawiną

przepis na bułeczki z rodzynkami
Źródło: dlanastolatek.pl // zaczarowana

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here