W dzisiejszym wpisie chciałybyśmy zaproponować Wam przepis na przepyszne muffinki z żurawiną.
Jeżeli macie akurat chwilę wolnego czasu i chciałybyście wykorzystać ten czas na przygotowanie czegoś pysznego, to mamy dla Was przepis na pyszne muffinki z żurawiną. Wykonanie babeczek jest dziecinnie proste, więc nawet ,,kulinarne beztalencia” sobie z tym poradzą 🙂

PRZEPIS NA MUFFINKI Z ŻURAWINĄ
Z podanych proporcji wychodzi około 12 babeczek.
Składniki na muffinki:
a) mokre:
- 100 g oleju;
- 125 ml mleka;
- 2 jajka;
b) suche:
- szczypta sody oczyszczonej;
- 170 g cukru brązowego;
- 250 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta przyprawy do piernika;
- żurawina (można też dodać inne suszone owoce).
Potrzebne Wam będą również papilotki (my polecamy silikonowe foremki, które można wykorzystywać wielokrotnie).
Sposób przygotowania:
#1. Do jednej miski wsypać suche składniki.
#2. Do drugiej miski wsypać mokre składniki.
#3. Suche składniki dodać do mokrych.
#4. Wymieszać mikserem do momentu połączenia się składników.
#5. Ciasto nałożyć do foremek.
#6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, można użyć suchego patyczka lub wykałaczki.

Dodatkowo można zrobić polewę czekoladową bądź lukrową.
Życzymy smacznego 🙂

Zamiast oleju dałam oliwę i wyszły świetnie. Miękkie, puszyste i nie zbyt suche w środku. ??
Bardzo się cieszymy ?