Zdrowa Nutella
Zdrowa Nutella

Nutella to Jesteś fanką popularnego kremu czekoladowego? W tym wpisie znajdziesz 3 proste przepisy na zdrową Nutellę, którą możesz jeść bezkarnie.

Nutella to ulubiony krem nie tylko wszystkich dzieci, ale i wielu dorosłych. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie zna tego orzechowego smaku. Niestety ten słodki przysmak jest bardzo kaloryczny, a i jego skład pozostawia wiele do życzenia. Nie musisz jednak całkowicie z niego rezygnować. Nutellę możesz zrobić sama w domu, w zdrowszej wersji. Poniżej przedstawiamy 3 łatwe przepisy na orzechowy krem. Wybierz swój ulubiony!

Zdrowa Nutella – 3 proste przepisy!

  1. Fit Nutella z awokado
  2. Wegańska Nutella z daktyli
  3. Domowa Nutella na bazie oleju kokosowego

Fit Nutella z awokado

Awokado świetnie nadaje się jako baza do kremów kanapkowych, gdyż po wymieszaniu z pozostałymi składnikami, jest praktycznie niewyczuwalne. Dzięki dodaniu awokado, krem zyskuje odpowiednią konsystencję i staje się prawdziwą bombą witaminową.

Składniki na fit Nutellę z awokado:

  • Awokado – 1 szt.
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 100-150 gram orzechów laskowych mielonych (około 1 szklanka),
  • 1 łyżka prawdziwego miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie fit Nutelli z awokado:

Awokado przetnij na pół i wyciągnij z niego pestkę. Wydrąż miąższ łyżką, potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera. Dodaj kakao, mielone orzechy laskowe oraz miód (lub syrop klonowy). Miksuj przez kilka minut, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Gotowy krem przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 7 dni.

Wegańska Nutella z daktyli

Daktyle zawierają szereg witamin i minerałów, a przy tym zapewniają słodycz.

Składniki na wegańską Nutellę z daktyli:

  • Suszone daktyle bez pestek – 12 szt.
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 szklanka orzechów laskowych mielonych.

Przygotowanie wegańskiej Nutelli z daktyli:

Daktyle, kakao i orzechy laskowe wrzuć do blednera i dolej odrobinę mleka. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki. Stopniowo dolewaj po trochę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Domowa Nutella na bazie oleju kokosowego

Dodanie oleju kokosowego do kremu sprawi, że zyska ono gładką i zarazem zwartą konsystencję.

Składniki na domową Nutellę na bazie oleju kokosowego:

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 szklanka orzechów laskowych mielonych.

Przygotowanie domowej Nutelli na bazie oleju kokosowego:

Do małego garnka wlej mleko i wrzuć kawałki czekolady. Podgrzewaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodaj kakao i odstaw na bok do ostygnięcia. Kiedy masa ostygnie, dodaj do niej olej kokosowy i orzechy. Zblenduj wszystkie składniki.

Która wersja zdrowej Nutelli najbardziej przypadła Ci do gustu? Daj nam znać w komentarzu!

Czytaj także: Ekspresowy przepis na cynamonowe rollsy

Zdrowa Nutella
Zdrowa Nutella

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj