Marzysz o pięknych i zdrowych włosach? W tym wpisie dowiesz się, co musisz jeść, aby się nimi cieszyć.
Większość dziewczyn marzy o zdrowych włosach, które będą się pięknie prezentować. Aby było to możliwe konieczna jest odpowiednia pielęgnacja, jednak nasza dieta również odgrywa w tym wypadku dużą rolę. Jeśli jesteś ciekawa co powinno znaleźć się na Twoim talerzu, aby Twoje włosy były mocne i lśniące? Czytaj dalej!
Co jeść, żeby mieć piękne i zdrowe włosy?
Składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, żelazo, krzem czy miedź, przyspieszają porost włosów, pomagają utrzymać je w dobrej kondycji, a także zapobiegają ich wypadaniu.
Cynk:
- Rośliny strączkowe;
- Ryby;
- Owoce morza;
- Chude mięso;
- Jaja;
- Żółty ser;
- Orzechy;
- Nasiona (np. słonecznika oraz dyni);
- Kakao;
- Ryż.
Magnez:
- Mięso;
- Mleko;
- Zboża;
- Banany;
- Gorzka czekolada.
Żelazo:
- Mięso, wątroba;
- Mleko;
- Zielone warzywa;
- Orzechy;
- Suszone owoce.
Krzem:
- Płatki owsiane;
- Marchew;
- Rzodkiewka;
- Kalafior;
- Buraki;
- Por;
- Pietruszka;
- Otręby, płatki owsiane.
Miedź:
- Zielone warzywa;
- Orzechy;
- Kasze;
- Makarony;
- Produkty zbożowe;
- Orzechy, migdały.