Brak Ci pomysłu na zdrowe i niskokaloryczne sosy do makaronu? Sprawdź nasze propozycje!

Fit sosy do makaronuSos pomidorowy. Zna go chyba każdy i mało kto go nie lubi. Co zrobić, żeby mój go jeść bez wyrzutów sumienia? Przede wszystkim zrezygnuj z gotowców, które są niezdrowe. Przygotowanie swojego sosu zajmie Ci nieco więcej czasu, ale przynajmniej masz pewność, że wiesz, co jesz.

Składniki: 

  • Puszka pomidorów bez skóry (najlepiej w kawałkach);
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 mała cebula lub pół dużej;
  • 1 ząbek czosnku;
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano;
  • Opcjonalnie: 1 łyżka koncentratu pomidorowego i świeże liście bazylii do dekoracji.

Przygotowanie: Na paleni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek. Uważaj jednak, aby ogień nie był zbyt duży, gdyż czosnek bardzo szybko się przypala. Smaż przez chwilę i dodaj pokrojone pomidory. Aby sos miał bardziej intensywny kolor i smak, możesz dodać do niego łyżkę koncentratu. Dopraw ulubionymi przyprawami i zagotuj. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, wymieszaj w kubku łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej z odrobiną wody i stopniowo dodawaj do sosu (cały czas mieszaj sos, aby wyczuć moment, kiedy będzie miał odpowiednią gęstość).

Pesto z bazylii. Zamiast kupować gotowy słoiczek, zainwestuj w doniczkę ze świeżą bazylią i zrób własny sos.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 szklanki liści świeżej bazylii;
  • 1/4 szklanki startego parmezanu (lub innego, twardego sera);
  • 2 łyżki wody
  • 1 ząbek czosnku, pół cebuli;
  • Sól, pieprz;
  • Opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów włoskich.

Przygotowanie: Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę i wymieszaj z gorącym makaronem. Sos możesz też wcześniej podgrzać na patelni lub w mikrofali. Udekoruj kawałkami orzechów.

 

Sos marchewkowo-pomidorowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu, ale warto się trochę poświęcić.

Składniki: 

  • 2 puszki pomidorów (bez skóry);
  • 1 duża marchewka pokrojona na kawałki;
  • 1 mała cebula lub pół dużej, 1 ząbek czosnku;
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie: Na dużej patelni lub w garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchewkę i podsmaż. Gdy trochę zmiękną, dodaj czosnek i podsmaż jeszcze przez moment. Dodaj pomidory i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dopraw i duś przez około 45 minut.

Źródło zdjęć: http://weheartit.com
PODZIEL SIĘ

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here