W tym wpisie znajdziesz pyszne przekąski z ciasta francuskiego, które przyrządzisz, nawet jeśli nie masz zdolności kulinarnych 🙂
Ciasto francuskie jest jednym z tych, które nie wymaga ani zbyt długiego pieczenia, ani specjalnego przygotowania. Można je z łatwością kupić w każdym większym sklepie. Jego dodatkową zaletą jest również to, że i na słono, i na słodko smakuje wyśmienicie 🙂 Poniżej przedstawiamy 3 przepisy z jego wykorzystaniem.
Łatwe i szybkie przekąski z ciasta francuskiego
#1. Rogaliki z nadzieniem
To jeden z bardziej popularnych, a zarazem prostych do przygotowania przepisów na słodką przekąskę z ciasta francuskiego.
Składniki:
– ciasto francuskie;
– dżem lub krem czekoladowy;
– jedno jajko.
Przygotowanie: Ciasto francuskie ułóż na płaskiej powierzchni i podziel je na trójkąty (wielkość zależy od Ciebie). Na każdy z nich nałóż około 1 łyżeczkę nadzienia i zawiń każdy trójkąt, zaczynając od jego podstawy. Rogi zegnij lekko do środka. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez około 15 minut w 200 stopniach (powinny być lekko zarumienione).
#2. Pizzowe ślimaczki
Jeżeli jesteś fanem pizzy, to ten łatwy przepis na pewno Ci się spodoba.
Składniki:
– ciasto francuskie;
– ketchup lub przecier pomidorowy do posmarowania ciasta;
– kilka plastrów szynki;
– pół pomidora;
– pół cebuli;
– ulubione przyprawy;
– kilka plastrów sera żółtego lub kilka łyżek tartego;
– jedno jajko.
Przygotowanie: ciasto francuskie posmaruj przecierem albo ketchupem, posyp przyprawami i rozłóż drobno pokrojone składniki (równomiernie na całym cieście, ale omijając brzegi). Zawiń w roladę, a następnie pokrój na mniej-więcej 2-centymetrowe plastry. Powstałe ślimaczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Możesz posypać je z wierzchu sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Do zrobienia ślimaczków możesz wykorzystać dowolne składniki, niekoniecznie wytrawne. Ślimaczki można zrobić również na słodko, np. z dżemem, kremem czekoladowym lub białym serem.
#3. Hot dogi
To propozycja na szybką i pyszną kolację.
Składniki:
– ciasto francuskie;
– 5-6 parówek;
– 1 jajko;
– sezam;
– ketchup;
– kilka plastrów żółtego sera.
Przygotowanie: Ciasto francuskie podziel na 5-6 prostokątów i posmaruj ketchupem. Na każdy z nich połóż po jednej parówce oraz plastrze sera i zawiń w rulon. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 220 stopni.
Smacznego! 🙂