W tym wpisie przedstawiamy przepisy na proste i smaczne dania, które rozgrzeją nawet największego zmarzlucha!
Jesień robi się coraz chłodniejsza, więc oprócz ciepłego ubrania powinniśmy zadbać także o coś ciepłego do jedzenia oraz do picia. Potrawy przestawione poniżej nie tylko nas rozgrzeją, ale i poprawią humor, gdy za oknem jest brzydka pogoda.
Przepisy na rozgrzewające potrawy
#1. Gorąca czekolada
Idealna propozycja dla łasuchów. Każdy ma swój sposób na przyrządzanie tego napoju, a poniżej przedstawimy nasz ulubiony:
Składniki:
? 500 ml mleka;
? 250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%;
? 100 g mlecznej czekolady;
? 30 g dobrego ciemnego kakao bez cukru.
Sposób przygotowania: W rondelku z grubym dnem gotujemy mleko z połową śmietanki, a następnie dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dodajemy połamaną czekoladę. Ciągle mieszając, trzymamy na ogniu jeszcze przez około 1 minutę. Czekolada jest gotowa! Możemy ją ozdobić ubitą śmietanką, czekoladkami lub piankami. Jeśli chcesz jeszcze bardziej rozgrzewającą wersję, możesz dodać odrobinę chili. Z podanego przepisu wychodzą 4 porcje.
Przepis pochodzi ze strony: https://malacukierenka.pl/goraca-czekolada.html
#2. Rozgrzewająca herbata
Zaparz swoją ulubioną herbatę i dodaj do niej: plaster cytryny, kilka plasterków obranego imbiru, laskę cynamonu, kilka goździków, plaster pomarańczy oraz łyżeczkę miodu i wymieszaj. Oczywiście możesz dodawać dowolne składniki, jednak pamiętaj, że cytryna, miód i imbir to podstawa!
#3. Makaron z meksykańskimi warzywami na patelnię
Meksykańskie dania ze względu na swoje przyprawy potrafią rozgrzewać. Aby wykonać taki makaron potrzeba Ci jedynie:
? dowolnego makaronu (mogą być świderki, kokardki muszelki);
? mieszkanki warzyw meksykańskich (mrożonej) wraz z przyprawami;
? oleju.
Sposób przygotowania: Na odrobinie oleju podsmażamy warzywa, a gdy już będą miękkie, dodajemy przyprawy i mieszamy. Podajemy z makaronem. Na wierzch można zetrzeć ser żółty. Zamiast makaronu możemy użyć również kaszy jaglanej albo gryczanej, a danie będzie równie smaczne.
#4. Zupa krem z dyni
Korzystając z dóbr natury można przygotować pyszne dania, a dynia jest naprawdę wyjątkowym warzywem, jakże sławnym w czasie jesieni 🙂
Składniki:
? 1 mała dynia (do 1kg);
? 2 ziemniaki;
? 2 marchewki;
? 1 litr wcześniej ugotowanego bulionu (może być z kostki rosołowej);
? 1 cebula;
? sok wyciśnięty z połówki cytryny;
? imbir do smaku (zmielony lub świeży);
? sól, pieprz, gałka muszkatołowa i dowolne przyprawy;
? 100 ml słodkiej śmietanki.
Sposób przygotowania: Dynię umyć, pozbyć się pestek i pokroić w kostkę wraz ze skórką*. Pozostałe warzywa obrać i również pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać bulionem i zagotować, aż będą miękkie. Następnie zupę należy zblendować i doprawić, po czym jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietankę i wymieszać. Zupę można podawać samą lub z grzankami.
*Dotyczy odmian takich, jak: hokkaido, piżmowa, kabocha, delicata, mandaryn! Pozostałe dynie należy obrać ze skórki!
Przepis pochodzi ze strony: https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/zupy/247-zupa-krem-z-dyni
#5. Rosół
Rosół jest nie tylko tradycyjną polską potrawą, ale i świetnym lekarstwem na przeziębienie, dlatego nie powinno go zabraknąć w Twoim jesiennym menu. Do tradycyjnego rosołu będziesz potrzebować:
? Włoszczyznę;
? Kurczaka lub porcję rosołową;
? Przyprawy;
? Kostki rosołowe.
Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy mięso, a gdy pojawi się piana, musimy ją zebrać. Następnie dodajemy przyprawy oraz pokrojone warzywa. Rosół powinniśmy gotować pod przykryciem przez jakieś 2-3 godziny. Możemy jeść go z makaronem, jak i pić sam wywar 🙂
Smacznego! 🙂