W tym wpisie podpowiemy Ci, co robić, aby wzmocnić swoją odporność jesienią.
Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom, a panująca obecnie pandemia jeszcze bardziej zwiększa ryzyko zachorowania. Aby nie dać wirusom, należy dbać o siebie i starać się wzmocnić swoją odporność. W tym wpisie podpowiemy Ci, jak to zrobić.
Jak wzmocnić odporność jesienią?
#1. Zadbaj o aktywność fizyczną
Jak to mówią, ruch to zdrowie, dlatego staraj się każdego dnia znaleźć czas na ćwiczenia, najlepiej na świeżym powietrzu. Dzięki temu wzmocnisz swój organizm, a choróbska będą Cię omijać szerokim łukiem.
#2. Jedz owoce i warzywa
Każdego dnia staraj się dostarczać swojemu organizmowi minimum jedną porcję warzyw i jedną porcję owoców. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na cenne witaminy i minerały należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie, ale wiemy, że dla niektórych jest to bardzo trudne, dlatego warto zacząć od 1 porcji i stopniowo zwiększać tę ilość.
#3. Włącz suplementy do diety
Nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego, czego mu potrzeba, dlatego w okresie wzmożonego zapotrzebowania warto się dodatkowo wspomóc. W walce o odporność pomocne będą między innymi witamina C, D oraz magnez.
#4. Wysypiaj się
Sen jest nam potrzebny, aby nasze organizmy mogły prawidłowo funkcjonować. Przy jego niedoborze bardzo łatwo o przeziębienie. Staraj się spać minimum 6 godzin w ciągu doby, a jeżeli masz problemy z zasypianiem, to po prostu połóż się do łóżka i poczytaj książkę.
#5. Postaw na naturalne wzmacniacze
Kiedy tylko poczujesz, że zaczyna brać Cię przeziębienie i będziesz potrzebować witaminowego kopa, sięgnij po cytrynę, imbir, kurkumę oraz miód. Ta mieszanka szybko postawi Cię na nogi, dzięki czemu poczujesz się lepiej. Możesz zaparzyć sobie herbatę, do której dodasz kilka plasterków imbiru oraz kurkumy lub przygotować złote mleko, które działa jak naturalny antybiotyk.
Przepis na złote mleko:
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- Odrobina tartego imbiru (opcjonalnie),
- Odrobina tartej kurkumy (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka, dodaj łyżkę kurkumy i podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Utrzyj na tarce o małych oczkach imbir oraz kurkumę i wymieszaj z mlekiem. Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego i poczekaj aż się rozpuści. Kiedy mleko będzie gorące wyłącz gaz i dodaj łyżeczkę miodu. Pij ciepłe.
Zgadzam się z podanymi poradami.