Uwielbiasz jeść gofry? W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na chrupiące wafle.
Gofry uwielbiają nie tylko dzieci, ale zajadają się nimi także dorośli. Najczęściej jemy je na słodko, ale z wytrawnymi dodatkami smakują równie wyśmienicie! W dzisiejszym wpisie przedstawiamy prosty przepis na chrupiące wafle.
Prosty przepis na chrupiące gofry
Składniki na chrupiące gofry:
- 2 jajka,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 szklanka mąki,
- ? szklanki mleka (ciasto powinno być średnio gęste),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ? łyżeczki cynamonu do gofrów na słodko (opcjonalnie).
Sposób przygotowania chrupiących gofrów:
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, oliwę oraz mleko i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej gofrownicę. Głęboką łyżką nakładaj porcję ciasta i rozprowadzaj je po całej rozgrzanej powierzchni. Piecz przez około 3 minuty, a następnie studź na metalowej kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Słodkie dodatki do gofrów:
- bita śmietana,
- mrożone lub świeże owoce (kawałki pomarańczy, mandarynek, plastry banana, kiwi, truskawki, maliny, borówki),
- bakalie (rodzynki, suszona żurawina, papaja, kandyzowana skórka pomarańczy),
- polewa,
- cukier puder.
Wytrawne dodatki do gofrów:
- pasta z awokado + jajko sadzone,
- mozzarella + pomidor,
- plastry łososia + kiełki,
- szynka parmeńska + liście szpinaku.
Z czym najczęściej jadasz gofry? Daj nam znać w komentarzu!