Prosty przepis na chrupiące gofry
Prosty przepis na chrupiące gofry

Uwielbiasz jeść gofry? W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na chrupiące wafle.

Gofry uwielbiają nie tylko dzieci, ale zajadają się nimi także dorośli. Najczęściej jemy je na słodko, ale z wytrawnymi dodatkami smakują równie wyśmienicie! W dzisiejszym wpisie przedstawiamy prosty przepis na chrupiące wafle.

Prosty przepis na chrupiące gofry

Składniki na chrupiące gofry:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 szklanka mąki,
  • ¾ szklanki mleka (ciasto powinno być średnio gęste),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu do gofrów na słodko (opcjonalnie).

Sposób przygotowania chrupiących gofrów:

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajka, oliwę oraz mleko i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej gofrownicę. Głęboką łyżką nakładaj porcję ciasta i rozprowadzaj je po całej rozgrzanej powierzchni. Piecz przez około 3 minuty, a następnie studź na metalowej kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Słodkie dodatki do gofrów:
  • bita śmietana,
  • mrożone lub świeże owoce (kawałki pomarańczy, mandarynek, plastry banana, kiwi, truskawki, maliny, borówki),
  • bakalie (rodzynki, suszona żurawina, papaja, kandyzowana skórka pomarańczy),
  • polewa,
  • cukier puder.
Wytrawne dodatki do gofrów:
  • pasta z awokado + jajko sadzone,
  • mozzarella + pomidor,
  • plastry łososia + kiełki,
  • szynka parmeńska + liście szpinaku.

Z czym najczęściej jadasz gofry? Daj nam znać w komentarzu!

Czytaj także: 4 pomysły na zdrowe śniadanie

Prosty przepis na chrupiące gofry
Prosty przepis na chrupiące gofry

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj