Zapraszamy Was do zapoznania się z naszym prostym przepisem kulinarnym na domowe bułeczki z makiem.
Macie ochotę wypróbować jakiś nowy przepis? Chcielibyście poczęstować swoich bliskich słodkimi wypiekami? W takim razie wykorzystajcie swój wolny czas na przygotowanie przepysznych bułeczek z makiem 🙂 Prosty przepis znajdziecie poniżej.
Przepis na domowe bułeczki z makiem
Składniki na domowe bułeczki z makiem:
- 1 kilogram mąki,
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej),
- 2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru / ksylitolu
- 100 gram świeżych drożdży,
- 1 puszka maku.
Sposób przygotowania domowych bułeczek z makiem:
W misce rozkruszcie drożdże i zalejcie je odrobiną ciepłego (ale nie gorącego!) mleka. Dodajcie trochę cukru oraz trochę mąki i wymieszajcie wszystko ze sobą. Konsystencja powinna być zbliżona do gęstej śmietany. Mieszaninę zostawcie na około 10 minut do wyrośnięcia. Możecie przykryć je ściereczką.
Do ciasta dodajcie następujące składniki: mąkę, jajka, mleko, cukier. Wymieszajcie wszystko dokładnie, dodajcie olej i odstawcie ponownie do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
Ciasto wyjmijcie na deskę i wyrabiajcie do momentu, aż przestanie się kleić do rąk (w razie potrzeby należy dospać trochę więcej mąki).
Rozwałkujcie ciasto na prostokąt o grubości około 1 centymetra. Rozsmarujcie mak, zostawiając jeden brzeg czysty i zawińcie w taki sposób, aby czysty fragment ciasta znajdował się na zewnątrz i sklejał rulon.
Powstałą roladę pokrójcie na plastry o grubości około 1,5 – 2 centymetrów i ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowajcie odstępy pomiędzy bułeczkami, gdyż w piekarniku jeszcze urosną. Przed włożeniem blachy do pieca, posmarujcie bułeczki roztrzepanym białkiem bądź żółtkiem.
Pieczcie przez około 30 minut w 180 stopniach, a następnie delikatnie uchylcie piekarnik i trzymajcie bułeczki w cieple przez 5-10 minut. Gotowe wypieki możecie polać lukrem lub przyozdobić jadalnymi kwiatami.
Życzymy smacznego! 🙂