Jak zmniejszyć kaloryczność wigilijnych potraw?
Jak zmniejszyć kaloryczność wigilijnych potraw?

Jesteś na diecie i z przerażeniem myślisz o zbliżających się Świętach? W tym wpisie znajdziesz 7 prostych sposobów na zmniejszenie kaloryczności wigilijnych potraw.

Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z radością, miłością i pysznymi potrawami. Osobom będącym na diecie często jednak towarzyszy obawa przed zbędnymi kilogramami i koniecznością ich zgubienia w nowym roku. Czy jednak można cieszyć się smakiem tradycyjnych wigilijnych dań, jednocześnie dbając o zdrowie i sylwetkę? Oczywiście! Oto prostych sposobów na zmniejszenie kaloryczności wigilijnych potraw, bez utraty ich wyjątkowego smaku.

  1. Zamień standardowe składniki na ich lekkie wersje
  2. Ogranicz ilość tłuszczu w potrawach
  3. Zwiększ ilość warzyw
  4. Wybieraj mniej kaloryczne sposoby przygotowywania dań
  5. Ogranicz ilość słodyczy
  6. Jedz mniejsze porcje
  7. Nawadniaj się

7 prostych sposobów na zmniejszenie kaloryczności wigilijnych potraw

Zamień standardowe składniki na ich lekkie wersje

Zastanów się, czy nie możesz zamienić niektórych składników na ich mniej kaloryczne odpowiedniki. Używaj chudego mięsa (lub wymieszaj 2 rodzaje) zamiast tłustego, śmietanę zastąp jogurtem greckim, wypróbuj majonez wegański, który ma niemal dwa razy mniej kalorii niż zwykły. Te subtelne zmiany mogę znacząco obniżyć kaloryczność wigilijnych potraw.

Ogranicz ilość tłuszczu w potrawach

Wigilijne potrawy często zawierają w sobie dużo tłuszczu. Aby ograniczyć jego ilość, część potraw piecz lub ugotuj na parze, zmniejsz ilość oleju używanego do smażenia lub używaj alternatyw, takich jak oliwa w sprayu.

Zwiększ ilość warzyw

Dodaj więcej warzyw do potraw, aby zwiększyć ich objętość i zawartość błonnika, kosztem tłuszczu. Dzięki temu nie tylko zaspokoisz swój apetyt, ale jednocześnie dostarczysz do organizmu mniej kalorii. Warzywa, oprócz tego, że są zdrowe, doskonale nadają się do różnorodnych wigilijnych dań.

Wybieraj mniej kaloryczne sposoby przygotowywania dań

Unikaj smażenia i panierowania potraw, ponieważ te metody dodają dodatkowe kalorie. Lepiej jest gotować, dusić, piec lub grillować, dlatego jeśli tylko masz taką możliwość, korzystaj z tych metod. Dzięki tym sposobom obróbki cieplnej, potrawy zachowają swoje smaki, a ich spożywanie bardziej korzystne dla Twojej sylwetki.

Ogranicz ilość słodyczy

Wigilijne stoły często aż uginają się od słodkich deserów, ale można z łatwością ograniczyć ilość cukru i tłuszczu, jakie w sobie zawierają. Wybieraj przepisy oparte na świeżych owocach, a jeśli musisz słodzić, używaj zamienników cukru, takich jak ksylitol czy erytrytol. Często redukcja ilości ,,słodzideł”, np. z 3/4 do 1/2 szklanki nie wpływa na smak ciasta, ale na jego kaloryczność już tak.

Jedz mniejsze porcje

Jedząc kolację wigilijną zadbaj o rozsądne porcje. Zamiast od razu zapełniać swój talerz po brzegi, ogranicz ilość jedzenia, dokładnie przeżuwaj każdy kęs, a dokładki bierz tylko wtedy, gdy naprawdę czujesz głód. To prosty sposób na uniknięcie nadmiernego spożycia kalorii.

Nawadniaj się

Picie wody przed posiłkiem, a także w jego trakcie może pomóc w zaspokojeniu głodu i zmniejszeniu ilości spożywanych kalorii. Unikaj jednak napojów słodzonych, które dodają niepotrzebne kalorie.

Wigilia to wyjątkowy czas, który warto spędzić w gronie najbliższych, delektując się pysznym jedzeniem i atmosferą. Bycie na diecie nie musi nas ograniczać, bo z małymi modyfikacjami w przygotowywanych potrawach możemy świętować zdrowo, zachowując jednocześnie smak tradycji.

Czytaj także: Inspiracje na ozdobienie świątecznych pierników

Jak zmniejszyć kaloryczność wigilijnych potraw?
Jak zmniejszyć kaloryczność wigilijnych potraw?

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj