Jesteś na diecie wegańskiej, bądź chciałabyś na nią przejść? Przedstawiamy 3 zdrowe i wegańskie przepisy na śniadanie.
Brak Ci pomysłu na smaczne i zdrowe śniadanie? Bez względu na to, czy jesteś, chciałabyś lub wcale nie zamierzasz być na diecie wegańskiej, te przepisy są warte wypróbowania.
1. Granola. To świetne rozwiązanie na szybkie i pyszne śniadanie. Ważne jest, abyś przygotowała ją np. dzień przed, by na następny dzień po prostu wsypać ją do miski i zalać jogurtem. Domowa granola od tych kupnych różni się przede wszystkim tym, że ma o wiele mniej cukru, a za to same naturalne, pełne błonnika i witamin składniki.
Składniki:
– 200 g płatków owsianych;
– Połowa jabłka;
– Pół łyżeczki cynamonu;
– 60 g miodu;
– 40 g bakalii (mogą to być różnego rodzaju orzechy, słonecznik itp);
– 40 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, jagody goji);
– Szczypta soli.
Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wkładamy do piekarnika na 40 min. rozgrzanego do 170 stopni. Wyciągamy, studzimy, mieszamy z suszonymi owocami i wkładamy np. do słoika.
Co można jeść z granolą?
Najlepszym sposobem jest wymieszanie go z mlekiem sojowym lub ryżowym, odrobiną brązowego cukru, odrobiną cynamonu i oczywiście świeżymi bądź mrożonymi owocami. Można dodać też swoje ulubione składniki jak syrop klonowy, dżem itp.
Ciąg dalszy na kolejnej stronie:
Miód jest niewegański
Jeśli zaleje się granolę jogurtem naturalnym, to nie będzie ona wegańska. Można ją zalać np. mlekiem sojowym lub ryżowym 😉
Słuszna uwaga, już poprawiamy błąd 🙂
Dziękuje!!!!!! Już mi sie znudziły moje Dania xD