Jesteś na diecie wegańskiej, bądź chciałabyś na nią przejść? Przedstawiamy 3 zdrowe i wegańskie przepisy na śniadanie.
Brak Ci pomysłu na smaczne i zdrowe śniadanie? Bez względu na to, czy jesteś, chciałabyś lub wcale nie zamierzasz być na diecie wegańskiej, te przepisy są warte wypróbowania.
3 zdrowe i wegańskie przepisy na śniadania
1. Granola
To świetne rozwiązanie na szybkie i pyszne śniadanie. Ważne jest, abyś przygotowała ją np. dzień przed, by na następny dzień po prostu wsypać ją do miski i zalać jogurtem. Domowa granola od tych kupnych różni się przede wszystkim tym, że ma o wiele mniej cukru, a za to same naturalne, pełne błonnika i witamin składniki.
Składniki:
– 200 g płatków owsianych;
– Połowa jabłka;
– Pół łyżeczki cynamonu;
– 60 g miodu;
– 40 g bakalii (mogą to być różnego rodzaju orzechy, słonecznik itp);
– 40 g suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, jagody goji);
– Szczypta soli.
Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki oprócz suszonych owoców wkładamy do piekarnika na 40 min. rozgrzanego do 170 stopni. Wyciągamy, studzimy, mieszamy z suszonymi owocami i wkładamy np. do słoika.
Co można jeść z granolą?
Najlepszym sposobem jest wymieszanie go z mlekiem sojowym lub ryżowym, odrobiną brązowego cukru, odrobiną cynamonu i oczywiście świeżymi bądź mrożonymi owocami. Można dodać też swoje ulubione składniki jak syrop klonowy, dżem itp.
2. Batoniki zbożowe
Tutaj sprawa wygląda podobnie jak z granolą, bo jeśli zrobisz takie batoniki dziś, a jutro rano masz bardzo mało czasu na śniadanie, po prostu bierzesz jednego ze sobą i jesz. Doda ci on dużo energii na cały poranek, ponieważ posiada sporą dawkę błonnika i witamin. Z tej porcji wychodzi 10 takich cieńszych batonów.
Składniki:
– 200 g masła orzechowego;
– 100 ml oleju kokosowego;
– 3 szklanki płatków owsianych;
– 2 łyżki wiórków kokosowych;
– 100 g gorzkiej czekolady;
– 200 g miodu;
– 2 łyżki dowolnych bakalii;
– Szczypta soli.
Przygotowanie: Podgrzewamy masło orzechowe i olej kokosowy w garnku. Dodajemy czekoladę i miód, gdy wszystko się rozpuści, zdejmujemy z ognia. Dodajemy resztę składników, następnie przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem i wkładamy do lodówki (lub zamrażarki – wtedy czas oczekiwania będzie krótszy). Wyjmujemy, gdy batoniki będą twarde.
3. Kleik ryżowy
Tutaj potrzebujesz więcej czasu na przygotowanie, bo aż godzinę, ale ten czas możesz zrobić makijaż, ubrać się i przygotować do wyjścia, a jak skończysz, będzie czekać na ciebie praktycznie gotowe danie. Jest bardzo smaczne i na pewno poprawi ci humor z rana.
Składniki:
– 2 jabłka;
– 1 łyżeczka cynamonu;
– 200 g ryżu jaśminowego;
– 1 l wody;
– Dodatkowo dla smaku można dodać trochę syropu klonowego.
Przygotowanie: Do garna wsypujemy ryż, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę, aż woda odparuje. Dodajemy starte jabłko i resztę składników, mieszamy.
Źródło zdjęć: Pexels
Miód jest niewegański
Jeśli zaleje się granolę jogurtem naturalnym, to nie będzie ona wegańska. Można ją zalać np. mlekiem sojowym lub ryżowym 😉
Słuszna uwaga, już poprawiamy błąd 🙂
Dziękuje!!!!!! Już mi sie znudziły moje Dania xD