Smaczne i zdrowe fit słodycze – zobacz wpis, w którym dowiesz się, jak je przygotować.

Nie wszystko co zdrowe, musi smakować gorzej, niż tłuste lub przepełnione cukrem przekąski ze sklepowych półek. Możesz przygotować naturalne, słodkie posiłki sama w domu i jeść je bez wyrzutów sumienia! Oto kilka przepisów na fit słodkości.

Kulki jaglane z kokosem i migdałami

Składniki:

  • 100 g surowej kaszy jaglanej;
  • 500 ml mleka kokosowego;
  • 70 g mielonych migdałów;
  • 120 g wiórków kokosowych;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Kaszę przełóż na rozgrzaną patelnię i co chwila potrząsaj, aby ją przyprażyć. Następnie przenieś ją na sitko i przelej wrzątkiem, umieść ją w garnku, zalej mleczkiem kokosowym. Gdy całość się zagotuje, przykryj garnek i gotuj ok. 15 minut mieszając co chwilę. Jeżeli zauważysz taką potrzebę – dolej mleczka albo wody. Po tym czasie zdejmij kaszę z gazu, ale pozostaw ją pod przykryciem na kolejne 20 minut, żeby wchłonęła płyn. Odstaw kaszę do ostudzenia, a potem wymieszaj z mielonymi migdałami, wiórkami kokosowymi, olejem i miodem. Jeżeli chcesz, aby twoja masa była bardziej gęsta, możesz dodać więcej wiórków i migdałów. Lep kulki wielkości orzecha włoskiego (chyba że wolisz mniejsze lub większe). Kuleczki przechowuj w lodówce.

Ptasie mleczko

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego;
  • 250 ml jogurtu naturalnego gęstego light;
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • 2 łyżki miodu lub ksylitolu (dodawaj według własnego uznania);
  •  3 łyżki kakao;
  • gorzka czekolada;
  • miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym (możesz pominąć ten składnik).

Przygotowanie:

Wlej mleko kokosowe do garnka, dodaj żelatynę cały czas mieszając i gdy mieszanka zacznie się podgotowywać, zdejmij ją z gazu i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Jeżeli zdecydowałaś się na dodanie odżywki białkowej do ptasiego mleczka, w między czasie wymieszaj ją z jogurtem. Zacznij ubijać mieszankę mleka i żelatyny na niskich obrotach do powstania lekkiej pianki, po czym dodaj do nich swoją substancję słodzącą – miód lub ksylitol i jogurt (i ewentualnie odżywkę białkową). Dokładnie wymieszaj całość i przelej do blaszki wyłożonej folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny. Po tym czasie wyjmij i pokrój ptasie mleczko na kawałki. Polej wcześniej roztopioną czekoladą, wierzch obsyp kakao.

Ciasteczka mix

Składniki:

  • 1 jajko;
  • 50 g rodzynek;
  • 50 g suszonej żurawiny;
  • 50 g świeżych śliwek;
  • 100 g płatków owsianych;
  • 100 g mąki razowej;
  • 100 g mąki orkiszowej;
  • 200 ml jogurtu naturalnego;
  • 1 – 2 łyżek miodu;
  • 2 łyżki oliwy lub oleju;
  • cynamon do smaku.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej gorącą wodą tak, aby leciutko nabrały wilgoci (maksymalnie 1/3 szklanki wody), odstaw na bok. W misce umieść wszystkie składniki, dodaj płatki (bez odsączania wody) oraz szczyptę cynamonu. Wszystko wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) piekarnika, na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyłóż porcje ciasta. Piecz ok. 17 minut. Aby sprawdzić, czy ciastka są gotowe wsadź wykałaczkę w ciastko – patyczek powinien być suchy.

Ciasto bananowo – marchewkowe

Składniki:

  • 300 g tartej marchwi;
  • 2 bardzo dojrzałe banany;
  • 2 łyżki oleju;
  • 150 g mąki jaglanej;
  • 3 łyżki kakao;
  • 4 jaja;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • garść rodzynek;
  • 1 – 2 łyżki przyprawy piernikowej;
  • ok. 50 g pokruszonej, gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Banany obierz, kawałki rozgnieć widelcem. Marchew obierz i trzyj na drobnych oczkach. Marchew i banany umieść w misce i dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz jaj oraz czekolady. Oddziel białka od żółtek, dodaj te drugie do wcześniejszych składników i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, po czym wmieszaj w ciasto. Masę umieść w wysmarowanej olejem i obsypanej kaszą manną keksówce. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Tartaletki bez pieczenia

Składniki:

  • 100 g płatków kukurydzianych;
  • 50 g oleju kokosowego;
  • 1 dojrzałe awokado;
  • 3 łyżki ciemnego kakao;
  • 2 łyżeczki miodu;
  • ksylitol do smaku.

Przygotowanie:

Płatki ubij tłuczkiem na drobny pył. Olej kokosowy rozpuść w rondelku, po czym dolej do płatków. Masą wyłóż dna silikonowych foremek do tartaletek, które wstaw potem do lodówki. Awokado umyj, obierz, wyrzuć pestkę, a miąższ włóż do miski. Dodaj do niego kakao, miód i ksylitol. Wszystko zblenduj na gładką masę, nałóż ją na przygotowane uprzednio spody tartaletek, potem całość wstaw do lodówki.

Smacznego! 🙂

5 przepisów na fit słodycze

Wszystkie przepisy pochodzą ze strony: http://durszlak.pl

PODZIEL SIĘ

7 KOMENTARZE

  1. Super są te przepisy, jednak nie skorzystam, bo w żadnym przepisie nie było składników, które miałabym w 100% w domu. No, po za ciasteczkami.

  2. Cześć ! Super przepisy, na pewno skorzystam ! Mam prośbę a mianowicie : Czy moglybyscie dodać posta KILKA SPOSOBÓW NA ZA DLUGĄ BLUZKĘ ? Proszę !. W środę jadę na zieloną szkołę i ostatnio zamawiam 3 bluzki i są zdecydowanie za długie … I nie wiem co zrobić 🙁 Bardzo prosilabym aby post dodano jutro. Z góry dziękuję 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here