Bananowe desery na jesienny wieczór
Źródło: Weheartit

Naszła Cię ochota na coś słodkiego? W tym wpisie przedstawiamy trzy przepisy na zdrowe pyszności z bananów!

Bananowe desery na jesienne wieczory

Bananowe desery na jesienne wieczory
Źródło: Weheartit

#1. Babeczki bananowe

Uwaga, zanim przystąpisz do pieczenia musisz wiedzieć, że te babeczki są tak pyszne, że na jednej się nie skończy!

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany;
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie cukru lub około 3 łyżki miodu);
  • 1,5 szklanki mąki razowej (np. gryczanej, żytniej);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ulubione przyprawy, np. przyprawa do piernika, cynamon lub imbir.

Wykonanie: Banana rozgnieć i wymieszaj dokładnie z olejem i jajkami. W osobnej misce wymieszaj suche składniki. Całość połącz i dokładnie wymieszaj. Jeśli Twoim zdaniem masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Przełóż do foremek i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Smacznego!

Bananowe desery na jesienne wieczory
Źródło: Weheartit

#2. Chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 niewielkie (dojrzałe) banany;
  • 2 jajka;
  • szklanka mąki (najlepiej pełnoziarnista);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki miodu (lub więcej jeśli chcemy, aby nasze ciasto było bardziej słodkie);
  • ulubione przyprawy, np: kardamon, imbir, cynamon lub przyprawa do piernika;
  • możesz dodać też orzechy, rodzynki, nasiona chia lub kawałki gorzkiej czekolady.

Wykonanie: Banany i jajka miksujemy ze sobą. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. Całość dokładnie łączymy (możesz wrzucić do blendera, masa będzie wtedy bardziej jednolita). Małą blaszkę smarujemy odrobiną masła lub oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Smacznego!

Bananowe desery na jesienne wieczory
Źródło: Weheartit

#3. Ciasteczka bananowe

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych;
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego;
  • 2 duże, dojrzałe banany;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie: Całość miksujemy dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem (np. olejem kokosowym), aby zapobiec przywarciu do niego ciasteczek. Na blaszce formujemy z masy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, po tym czasie odwracamy ciastka i pieczemy jeszcze 5 minut. Smacznego!

Polecamy: Fit sosy do makaronu

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here