Poznaj 3 smaczne i proste przepisy na zdrową obiadokolację.
Po intensywnym dniu często jesteś bardzo głodna, ale nie masz już siły ani chęci na długie gotowanie? W tym wpisie znajdziesz 3 przepisy na pyszne obiadokolacje, których przygotowanie zajmie Ci około 30 minut.
3 proste przepisy na FIT obiadokolację
Nasze propozycje są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne. Podane porcje wystarczą Ci na dwa dni.
#1. Jednogarnkowe spaghetti ze szpinakiem
Składniki:
- 500 gram makaronu spaghetti
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 puszka pomidorów
- pierś z kurczaka (opcjonalnie)
- 400 ml wody
- 2 ząbki czosnku, 1 cebula (można zmniejszyć proporcje o połowę)
- 1 kostka rosołowa
- tarty parmezan (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
W garnku podsmaż na oliwie cebulę, a gdy się zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli robisz danie z kurczakiem, to dodaj pokrojoną w kostkę pierś oraz szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut. Następnie dolej wodę i wrzuć kostkę rosołową. Makaron przełam na pół i dodaj do garnka. Gotuj przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec posyp parmezanem.
#2. Zapiekanka warzywna
Składniki:
- opakowanie mrożonych warzyw
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 500 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tarty ser typu light.
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść masło. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Kiedy składniki się połączą dodaj mleko i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dorzuć warzywa i gotuj przez kilka minut, aż dokładnie pokryją się sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp serem i zapiekaj przez około 20 minut.
#3. Jednogarnkowy ryż z mięsem mielonym
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 250 gram mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku, 1 cebula (można zmniejszyć proporcje o połowę)
- 1 puszka pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała puszka kukurydzy
- 250 ml bulionu
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz, papryka mielona
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i smaż przez około 5 minut. Dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie wlej pomidory oraz bulion, dodaj odsączoną fasolę oraz kukurydzę i wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu do momentu wchłonięcia płynu przez ryż (minimum 20 minut).
Smacznego!
Daj nam znać, który przepis najbardziej przypadł Ci do gustu!