W tym wpisie znajdziesz przykładowy niskokaloryczny jadłospis na weekend.
Chciałabyś zacząć zdrowiej się odżywiać, ale w ciągu tygodnia brak Ci czasu na gotowanie? W tym wpisie prezentujemy przepisy na smaczne i lekkostrawne posiłki, które możesz przygotować w weekend.
Jesienny FIT jadłospis na weekend
Dzień 1:
I śniadanie: Owsianka na mleku roślinnym
4 łyżki płatków owsianych zalej mlekiem roślinnym i zagotuj. Dodaj ubione owoce (1 świeży lub 4 suszone) I opcjonalnie ? łyżeczki cynamonu.
II śniadanie: Koktajl z dynią i mleczkiem kokosowym
Do miski wlej 250 ml mleczka kokosowego, dodaj 250 gram obranej ze skóry dyni piżmowej, ? banana, szczypta cynamonu (opcjonalnie). Zblenduj wszystkie składniki na koktajl.
Obiad: Zupa tajska z kurczakiem
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj pokrojonego w talarki pora, a także pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Smaż przez około 10 minut, a następnie wlej 1 litr bulionu i gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Dolej około 150 ml mleczka kokosowego (mała puszka) i ponownie zagotuj.
Podwieczorek: Racuchy z jabłkami
W misce wymieszaj pół szklanki dowolnej mąki z 1 jajkiem i ? łyżeczki proszku do pieczenia. Możesz dodać 1 łyżkę ksylitolu lub erytolu oraz szczyptę cynamonu. Jabłko obierz, wytnij gniazdko i pokrój na talarki. Zamocz każdy plaster w cieście i smaż na oleju kokosowym z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
Kolacja: Pomidor z jogurtem greckim
Pomidora obierz ze skóry (opcjonalnie) i pokrój w kostkę. Dodaj do jogurtu greckiego i wymieszaj. Dopraw według uznania.
Dzień 2:
I śniadanie: jajecznica z warzywami
Połowę średniej cukinii pokrój w cienkie plasterki. Możesz przedtem wyciąć miąższ, jeśli nie lubisz pestek. Cukinię podsmaż na oleju kokosowym, a w międzyczasie pokrój kostkę cebulę i pomidora. Dodaj warzywa i smaż przez około 5 minut. Dopraw wedle uznania, a następnie wbij jajka, wymieszaj i pozostaw do momentu aż się zetną.
II śniadanie: jogurt naturalny z owocem
Do jogurtu naturalnego dodaj ulubiony owoc. Możesz również dorzucić 1 łyżkę sezamu, płatków gryczanych lub granoli.
Obiad: zielona zupa
Pora pokrój na talarki i wrzuć do garnka. Dodaj 4 ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmaż przez około 10 minut. Wlej 1 litr bulionu, dodaj podzielony na różyczki brokuł i 1 opakowanie świeżego szpinaku. Dopraw wedle uznania i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia, zblenduj z dodatkiem 2 łyżek śmietany 12% lub jogurtu greckiego I ponownie zagotuj.
Podwieczorek: kisiel gruszkowy
Trzy gruszki pokrój w drobną kostkę, wrzuć do rondelka i wlej pół szklanki wody. Dolej 2 łyżki soku z cytryny lub z limonki. Gotuj przez 3 minuty na dużym ogniu, a następnie przez 5 minut na małym. W ? szklanki wody wymieszaj 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę ksylitolu bądź ertytolu. Wlej do rondelka i mieszaj energicznie aż kisiel zgęstnieje, a następnie wyłącz kuchenkę.
Kolacja: zapiekana cukinia
1 średnią (albo 2 małe) cukinie przekrój wzdłuż na dwie części i wydrąż ze środka miąższ z pestkami. W powstałą łódeczkę włóż ulubione dodatki – np. pokrojone w kostkę pomidory i mozzarellę, szynkę z pieczarkami albo sos boloński. Na wierzch połóż odrobinę sera i zapiekaj w 200 stopniach przez około 20 minut, aż cukinia zmięknie.