Przepis na wegańskie drożdżówki
Przepis na wegańskie drożdżówki

Lubisz piec? Zatem przychodzimy z pomocą! Oto nasz przepis naprawdę dobre wegańskie drożdżówki. Wypróbuj go koniecznie!

Jednym z najpopularniejszych hobby wśród nastolatek jest… pieczenie i gotowanie. Jeśli więc jesteś jedną z tych osób, które podzielają tę pasję, to zapraszamy do dalszej lektury tego wpisu!

Prosty przepis na naprawdę dobre wegańskie drożdżówki

Składniki na wegańskie drożdżówki:

  • 450 g + 50 g mąki pszennej,
  • 140 g cukru (np. erytolu lub ksylitolu),
  • szczypta soli,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 350 ml mleka sojowego,
  • 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 180 g tofu naturalnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego waniliowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 80 g cukru pudru,
  • Kilka truskawek, malin lub borówek.

Z podanych składników wychodzi około 8 drożdżówek.

Przygotowanie wegańskich drożdżówek:

#1. Krok: W misce wymieszaj 450 gram mąki pszennej, szczyptę soli, 100 gram cukru i drożdże.

#2. Krok: Dodaj 10 gram rozpuszczonego oleju i 300 ml ciepłego mleka sojowego.

#3. Krok: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto, aby stało się jednolitą masą. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

#4. Krok: Do drugiej miski wsyp 50 gram mąki, 40 gram cukru i 30 gram oleju kokosowego (najlepiej w formie stałej). Wyrób na kruszonkę i schowaj ją do lodówki.

#5. Krok: Serek tofu odsącz z zlewy i pokrusz. Włóż go do pojemnika malaksera, dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny i 50 ml napoju sojowego. Zblenduj wszystkie składniki i przełóż uzyskany serek do lodówki.

#6. Krok: Ciasto drożdżowe wyciągnij z miski i ponownie zagnieć, a następnie podziel na około 8 części.

#7. Krok: Każdą część spłaszcz, aby powstał z niej gruby placek, a następnie zrób delikatny dołek na środku.

#8. Krok: Placki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

#9. Krok: Truskawki pokój w ćwiartki (w przypadku malin lub borówek pomiń ten krok).

#10. Krok: W każdy dołek na plackach nałóż trochę serka z tofu, potem owoce, a na końcu posyp kruszonką.

#11. Krok: Odstaw drożdżówki na 30 minut, aby ciasto się napowietrzyło. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

#12. Krok: Wstaw drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 minut. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Smacznego!

Po upieczeniu i spróbowaniu drożdżówek, koniecznie daj nam znać jak wyszły!

Czytaj także: 5 powodów, dla których powinnaś częściej jeść masło orzechowe

Przepis na wegańskie drożdżówki
Przepis na wegańskie drożdżówki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj